Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Пазарът на дрога вече е различен: Наркотиците – в интернет, дилърите – с маркетингова стратегия

Тенденцията да се използват деца за продажба на наркотици се превръща в масова практика. Използват се предимно момичета. Това каза началник отдел „Борба с наркотрафика“ в Митница „София“ Стефан Бакалов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Наркодилърите сега са доста изобретателни. „Те успяват според нагласите и търсенето на дрога да нагодят и предлагането. Дилърите днес са доста по-различни от тези преди няколко години, които бяха хора, облечени в анцузи, седящи по ъглите на улиците на групи. Сега те използват маркетингови техники за проучване на пазарите. Предлагат дрогата през  дигитални платформи, което ги прави доста ефективни и трудни за залавяне“, обясни той.

По думите му през последните години тенденцията да се използват деца за дилъри се превръща в масова практика. „Използват се предимно момичета. Те не правят толкова голямо впечатление за разлика от момчетата. Търсят се 14-, 15-годишни момичета, които да пласират стоката дори в училищата“, обясни той.

Той обясни как се случва това. „Всичко започва съвсем безобидно. Започват да употребяват една или две цигари и марихуана. Започват да продават, за да си набавят дозата. По този начин влизат в системата“, обясни той.

Като баща на две деца той подчерта, че за родителите е много трудно да уловят знаците, показващи, че детето им употребява наркотици. „Имам късмет, че на децата ми от малки се говори за наркотиците. Те живеят в такава среда и подобни теми се обсъждат. Това, разбира се, не е 100% гаранция. Родителите се притесняват. В срещите, които имаме с деца всяка седмица в различни училища, попадаме точно на такъв тип тийнейджъри, каквито са и моите деца. Те се информират предимно и за съжаление, от улицата, от интернет платформите. Употребата на наркотици е представена като нещо забавно, като нещо много модно. И по този начин тези деца на крехка възраст се заблуждават от нещо, което е измамно“, обясни Бакалов.

Децата употребяват две основни групи наркотични вещества – групите на канабиноидите и групите на синтетичните наркотици. Основно те се снабдяват от близки приятели, чрез дигитална продажба в различни Телеграм групи например или директно от магазини за CBD магазини.

В момента се наблюдава бум в употребата на наркотични вещества. „Ако преди 20 години 1% от населението на Европа използваше наркотични вещества, сега те са 30%. Статистиките за България не са много обективни, но вероятно около 15% използват“, посочи Бакалов.

Нова телевизия, „Събуди се“

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *