Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Желязков: България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС

България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема активна позиция в полза на ключовите решения за европейския път на страната. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Република Албания Байрам Бегай. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента Линдита Никола.

Засиленият ангажимент към Западните Балкани и източните партньори се е превърнал в неразделна част от отговора на ЕС на новата геополитическа реалност вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна, отбеляза председателят на парламента. Той посочи, че България никога не е подкрепяла изкуственото свързване на европейските пътища на Албания и Република Северна Македония. Ускоряването на интеграционните процеси не може и не трябва да бъде за сметка на принципа на собствените заслуги, подчерта Росен Желязков.

Президентът на Албания Байрам Бегай изрази изключителната си благодарност за последователната подкрепа на България по пътя на страната му към членство в ЕС. Вашето приятелство и помощ са безценни за бъдещето на Албания, подчерта той. Албанският президент пожела на България възможно най-скоро да може да се ползва в пълна степен от пълноправното си членство в Шенген.

Ние оценяваме нашите отношения като отлични и стабилни, изградени на солидна историческа основа, традиционно приятелство, сътрудничество и партньорство, подчерта председателят на парламента. Между нашите две държави няма нито открити, нито спорни политически въпроси и се радваме на активен и ползотворен диалог, включително на високо и най-високо равнище, допълни той. По думите му активният подход към двустранните отношения ще помогне на двете страни да станат по-ефективни и конкурентоспособни както на регионално, така и на световно равнище. Да пазим мира и да разширяваме доверието помежду си, призова в заключение Росен Желязков.

Съществува потенциал за задълбочаване на сътрудничеството между България и Албания в сферите на икономиката, търговията, туризма и инфраструктурната регионална свързаност, посочи Росен Желязков. Той подчерта стратегическото значение на Коридор VIII и допълни, че като държава – членка на ЕС, България е вложила значителни усилия за включването му в разширената трансевропейска транспортна мрежа като част от коридор „Западни Балкани/Източно Средиземноморие“.

Въпреки че обемът на двустранната търговия се е увеличил почти двойно в периода 2018 – 2022 г., икономическото ни сътрудничество далеч изостава от нивото на политическия ни диалог, отбеляза председателят на Народното събрание. Той подчерта, че туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически отношения през последните години, като се забелязва трайно увеличаване броя на посещенията на албански и български граждани в двете страни, както и постепенното възстановяване на нивата на туристопотока до тези преди пандемията. Пускането на редовна авиолиния София-Тирана е в много напреднал етап и се надяваме до 1 година да бъдат осъществявани полети, заяви Росен Желязков. По думите му това несъмнено ще улесни контактите между фирмите в двете страни и обмена на туристи.

Важно място в двустранните отношения заема и сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата, отбеляза Росен Желязков. Той подчерта, че визитата му в Албания е още едно потвърждение за волята на двете страни да продължат да обсъждат по-нататъшно развитие на отношенията си във всички сфери от взаимен интерес.

В лицето на българското национално малцинство в Албания вашата страна има едни от най-трудолюбивите граждани за просперитета на Отечеството си и силни привърженици за европейското бъдеще на Албания, отбеляза Росен Желязков. Очакваме с нетърпение публикуването на резултатите от неотдавнашното преброяване на населението в Албания, първото след признаването на българското национално малцинство, добави той.

Българското малцинство има всички възможности за развитие и абсолютно равни права с останалите албански граждани, подчерта президентът на Албания Байрам Бегай.

В състава на българската делегация са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ „ПП-ДБ“), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на „Възраждане“), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ „БСП за България“) и народният представител Павела Митова (ПГ „Има такъв народ“).

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *