Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Задържаха Червения пират, заплашвал магистрати, политици, полицаи и бизнесмени

Полицията задържа мъжа, отправял заплахи срещу магистрати, политици, кметове, полицаи и бизнесмени, съобщиха от МВР. Преди няколко дни районната прокуратура в София обяви, че разследва закани с убийство срещу магистрати. Подателят подписвал повечето заплашителни имейли като „Червения пират“. По данни на bTV името му е Илко Захариев.

Разследването е започнало след получени на електронната поща на Софийската районна прокуратура съобщения, съдържащи закани с убийство срещу съдии и следовател, както и обидни квалификации, касаещи множество политици и други публични личности. В съобщенията, получени в прокуратурата, са посочени конкретни имена на хора, срещу които са заплахите, припомня БТА.

От държавното обвинение и полицията съобщиха за него, че води скитнически начин на живот в София и е високоинтелигентен, навярно психичноболен. Самият извършител в част от мейлите твърди, че е завършил с отличие елитна сливенска гимназия. Използвал e мобилен телефон и безплатен интернет на обществени сгради, за да изпраща съобщения от различни електронни адреси.

Задържането на Червения пират се е случило около Боянските гробища в София, съобщи bTV.

Арестът е извършен в 20:30 ч. от служители на ГД „Национална полиция“, заявиха официално от МВР.

Заплахите, отправяни от Червения пират, са от август 2023 г., като те касаят над 10 лица – представители на обществеността, държавни служители и дори служители на реда. Към момента продължават да постъпват сигнали за закани срещу магистрати, каза говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева по-рано днес. Заканите са свързани с убийство и причиняване на телесни увреждания.

Мъжът е съдействал на полицията и е направил пълни самопризнания няколко часа, след като е бил задържан. У него са намерени два телефона, в които имало настроени 10 пощенски кутии, от които са изпратени заплахите. Сред тях са писма до съдия Владислава Цариградска, вицепремиера Мария Габриел, министъра на образованието Галин Цоков, директора на СДВР, лица от митниците и прокурори.

До момента е установено, че мъжът е изпратил близо 20 мейла до агенция „Митници“.

Сред заплахите са и тези до съда във Варна и търговски център в София.

Повече информация по случая се очаква на брифинг в петък.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *