Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Свят

Тръмп призова Байдън да се подложи на тест за умствените му способности

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова своя приемник и потенциален съперник на следващите президентски избори Джо Байдън да се подложи на тест за оценка на когнитивните способности, предаде Франс прес.

„Може би така ще може да видим защо взима толкова ужасни решения“, каза Тръмп в социалната мрежа „Трут“.

Джо Байдън вчера премина медицински преглед, но според лекаря му не е необходимо да се подлага на когнитивен тест, припомня БТА.

„Президентът се чувства добре и тазгодишният медицински преглед не установи нови проблеми“, написа лекарят му Кевин О’Конър, цитиран от Асошиейтед прес. „Той продължава да е годен за изпълнение на служебните си задължения и изпълнява изцяло всичките си задължения без никакви изключения или отсрочки“, добави той.

Президентът отговори на нападките на Тръмп с видео в платформата „Екс“, на което републиканецът прави лапсуси в свои неотдавнашни речи и му поръча да изгледа този запис.

Физическото състояние на 81-годишния Байдън и на 77-годишния Тръмп е гледано под лупа през тази предизборна кампания, отбелязва АФП. Ако двамата спечелят първичните избори на двете партии, те ще са най-възрастните двама основни кандидати за президент на САЩ.

Когнитивната психология е дял от психологията, който изследва познавателните способности и процеси на човешкото съзнание и проблемите, свързани с паметта, езика, логическото мислене, вниманието, възприятията, въображението, способността за вземане на решение и др.

За да оцелее, всеки човек трябва да притежава умения да възприема информация, да я подбира и обработва, да може да работи с нея и да я управлява. Първични когнитивни функции са вниманието, възприемането, паметта и разумът, а по-сложните – ориентацията, езикът, практическите умения и способността за решаване на проблеми.

Когато възникнат различни когнитивни разстройства като амнезия, депресия, деменция, фобия, нарушение на двигателните умения и др., те увреждат значително познавателните функции на човека.

Когнитивните разстройства са всъщност нарушени мозъчни функции, които могат да бъдат причинени от различни фактори. Върху дейността на мозъка влияят както преки мозъчни заболявания, така и такива, които са извън него, но го засягат косвено. Сред най-честите причини за когнитивен спад са инсулт, множествена склероза, Алцхаймер, хипотиреоидизъм, обструктивна сънна апнея и др.

Признаците, които издават, че когнитивните умения са намалени, са например забравяне на преживени неща дори от предния ден, трудно намиране на думи при разговор или липса на говор, трудности при планиране на ежедневните дейности, промени в настроението, намалени социални дейности и др.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *