25.07.2024

В Гърция беше регистриран първият брак на първата еднополова двойка в съответствия с новия закон, съобщи кореспондент на БНР. Продължават реакциите срещу приемането му от страна на църквата.

Първата гей двойка сключи официален брак в Атина, след като парламентът прие новия закон за гей двойките. Двамата мъже, които от години живеят заедно и са осиновили три деца, вече са официално семейство, а не „съжителстващи лица“.

Премиерът Мицотакис се свърза по телефона с новото семейство и им честити брака, съобщават от правителството.

Законът беше приет с подкрепата на част от опозиционните депутати. Народните представители, гласували закона, не са посрещнати добре в църквата. Има случаи на изгонване на някои от тях от литургия, както реагира митрополитът на Коринт.

От манастирите в Света гора също заявиха, че депутати, гласували закона, не са желани за поклонение там. При появата на депутат на литургия реагират и богомолците в църквите, а духовниците прекратяват литургията до напускане на депутатите.

Подкрепата на закона от социалистите доведе до спад на доверието в партията, показват последните проучвания на общественото мнение. Засилва се подкрепата към партиите, които гласуваха против браковете на еднополовите двойки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *