Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Сладки победи на Тръмп преди супервторника

Доналд Тръмп спечели подкрепата на републиканците на партийните конференции в щата Северна Дакота, предаде Ройтерс, като се позова на социологическо проучване на „Едисън рисърч“.

Агенцията отбелязва, че това става преди множеството планирани за вторник гласувания, известни като супервторник, на които се очаква Тръмп да заздрави още повече влиянието си за номинацията на своята партия, предаде БТА.

В Северна Дакота бившият президент Тръмп победи с лекота Ники Хейли, която е последният останал негов съперник за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през ноември.

Очаква се Тръмп да вземе надмощие при гласуването в супервторника, когато избирателите републиканци в общо 15 щата на САЩ и една американска територия гласуват в най-решаващия ден в календара на първичните избори.

Ден по-рано Доналд Тръмп с лекота спечели подкрепата на участниците в събранието на Републиканската партия в щатите Мичиган и Мисури.

Но загуби от Ники Хейли във Вашингтон, окръг Колумбия.

Но най-сладка бе победата, която даде на Тръмп Върховният съд на САЩ, който забрани на щатите да дисквалифицират кандидати за федерален пост съгласно конституционна разпоредба, включваща участие във въстание или бунт, и отмени съдебното решение, с което той бе изключен от избирателните списъци в щата Колорадо, предаде Ройтерс.

Влизането в сила на решението на Избирателната комисия на Колорадо бе задържано от съдия, докато тече обжалването. Подобна е ситуацията и в щата Илинойс.

Гласоподавателите в Илинойс се присъединиха към националната група за застъпничество на избирателите „Свободна реч за хората“, която настоява, че Тръмп няма право да заема поста, защото, както те твърдят, е окуражил и не е направил нищо, за да спре бунта в Капитолия.

Случаят е едно от десетките дела в цялата страна, заведени, за да бъде спрян бившият президент от участие изборите. Жалбоподателите се позоват на рядко използвана клауза в 14-та поправка на Конституцията, която забранява на „участниците във въстание“ срещу държавата, да заемат висши държавни постове.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *