Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Хинков: Трябва да се продължат линиите на здравна политика, които са били заложени

Снощи, в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът в оставка Хинков, каза че не съжалява за решението си да се оттегли. Смятам, че това беше най-правилният ход. По този начин отварям възможността друг да продължи щафетата на това, което започнахме. В такива случаи човек малко се изчерпва, създава си личностни отношения на неприязън, три пъти ми искаха оставката.

По думите му трябва да се продължат линиите на здравна политика, които са били заложени: Законът за лечебните заведения, Законът за лекарствените продукти, подзаконови нормативни актове, да се продължи политиката, за да може да се осигурят лекарства за хората. „Подготвяме цялостен пакет от мерки за проследяване на лекарствата в аптечната мрежа“, добави той.

„Много ми беше трудно да разбера защо изчезват лекарствата от аптечната мрежа. Има голям натиск при реекспорта на лекарствата. Това може да се види през програмата за проследяване СЕСПА, която обаче не работи. В момента се работи по това системата да бъде надградена. Това ще стане с приемането на Закона за лекарствените продукти“, поясни проф. Хинков.

„Система за централизирани доставки на онколекарства ще бъде по нови критерии и ще обхване около 200 лечебни заведения“, стана ясно от думите на министъра. Частните заведения ще могат да купуват на каквато цена искат. Откривам лобизъм, който трудно се преодолява на ниво парламент, смятам, че депутатите са в дълг пред населението. Частните болници трябва да имат един и същи режим, както държавните болници, категоричен бе той. „Създаде се двоен режим, както за болниците, така и за частните, които могат да си определят други цени. Аз съм сам в тази битка“, призна той.

„409 са лекарствата, които ще са безплатни за хората със сърдечносъдови заболявания, а 51 са групите лекарства. Те засягат около 650 хил. души. Смъртността продължава да е най-висока в Европейския съюз“, поясни здравният министър.

„Детската болница се движи в график. Очакваме на 20-ти окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията за определен търг. Този търг е за събаряне на едни сгради в Горна Баня, след което да се освободи терен“, обясни проф. Христо Хинков.

На въпрос дали медицинският хеликоптер лети, той каза: „хеликоптерът лети, нали е дошъл от Италия до България, значи лети. Досега не е спасил човешки живот, защото не е имало такава ситуация. Подсигурили сме екипи, готови да летят. Това е система, не става въпрос за една летателна машина. Тя ще бъде годна за летене, създаваме система за спешна въздушна помощ“, каза проф. Хинков. Това, за което отговарям аз, е свършено, категоричен бе министърът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *