Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

50% от заплатата в Гърция отива за храна

Половината от една минимална заплата остава в магазина за хранителни стоки, ако човек живее в Гърция. Това показва изследване на Атинския университет по икономика и бизнес сред домакинствата в южната ни съседка.

Едно гръцко домакинство месечно дава близо половин минимална заплата, която в момента е 780 евро, за да пазарува в хранителни магазини. Изследването е на маркетинговия отдел под ръководство на проф. Йоргос Балтас, който предостави специално за bTV изследването на университета.

Оказва се, че всяко домакинство харчи около 70 евро на едно пазаруване в супермаркета. Това е увеличение с 14,7% в сравнение с миналата година, когато тази сума е била 61 евро. Средното месечно пазаруване в момента е 370 евро.

За половината от запитаните, храненето извън дома е лукс, а 4 от 10 анкетирани са намалили консумацията на месо и месни продукти, както и вина, бири и спиртни напитки, защото цените са се повишили.

81% от анкетираните заявяват, че предпочитат гръцките продукти пред вносните, а за да се справят с управлението на семейния бюджет, домакинствата прибягват до редица практики.

93,2% от анкетираните казват, че пазаруват в три магазина, за да намерят най-добрите цени на продуктите. А 9 от 10 души поясняват, че преди да отидат в магазина, вече са се информирали за цените.

Гръцкото правителство също се стреми да намали натиска на растящата инфлация върху семейните бюджети.

Една от мерките, които бяха предприети, беше свързана с въведената още през 2022 г. на т.н. „Домакинска кошница“ – списък от продукти, които са с трайно занижени цени и се изготвят от министерството на развитието и съдържа по един продукт от всички категории. В инициативата участват почти всички вериги хранителни магазини.

Този списък сега е разширен с „Кошница на Великия пост“, т.е. списък с продукти, които са свързани с храненето по време на пост и ще се прилага до 4 май (Велика събота). В него влизат варива, ориз, изделия от тесто, морски продукти и халва.

Към мерките на управляващите е и решението за поредно увеличение на размера на минималната работна заплата, а именно от 1 април тя да бъде над 800 евро. Съгласно плана на правителството  на Кириакос Мицотакис, минималният осигурителен праг ще стане 1500 евро през 2027 г.

бТВ, „Тази неделя“

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *