20.07.2024

Денков към ГЕРБ-СДС: Спазете думата си, не хвърляйте държавата в хаос

Премиерът в оставка акад. Николай Денков направи обръщение по Националната телевизия във връзка с приключилите преговори с ГЕРБ-СДС. По-рано днес предложената за поста му от партията на Бойко Борисов Мария Габриел обяви, че ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за министър-председател. „ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат“, каза още на брифинга вицепремиерът и външен министър в оставка Габриел.

Часове по-късно ротационният премиер в оставка Денков призова: „Спазете думата си и осъществете ротацията“.

Ето какво още каза той:

За да изпълним дългосрочните си задачи преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се ротират само по взаимно съгласие. Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета.

Преговорите за съставяне на Министерски съвет показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни, би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си.

Успоредно с това в хода на преговорите изработихме споразумение за реформа в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем.

Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание – вместо да хвърлят държават в хаос, нека спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерски съвет.

Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори. Единственото, което се очаква от вас днес е да спазите думите си и да изпълним своя дълг към хората и към България„, каза Денков в обръщението си.

Националният координатор и пиар на ГЕРБ: Този вариант беше предложен от нас още на 17 март, но беше отхвърлен от ПП-ДБ

„Николай Денков излезе по БНТ в 20:00 часа да се моли на ГЕРБ да гласуваме ротация само на него и Мария Габриел. Тези хора или абсолютно нямат връзка с реалността или имат проблем с паметта! Този вариант беше предложен от ГЕРБ още на 17 март, но беше отхвърлен от ПП-ДБ“, написа минути след обръщението на Денков националният координатор и пиар на ГЕРБ Никола Николов. Той публикува и видеото с изявлението на Мария Габриел отпреди седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *