20.07.2024

Димитър Главчев ще представи състав на служебен кабинет на консултации при президента

Президентът Румен Радев ще приеме посочения за служебен премиер Димитър Главчев, който трябва да обяви състава на служебния кабинет. Ден по-рано – по време на срещата с ръководството на ЦИК, Радев заяви, че Главчев ще бъде готов със състава на правителството до края на деня, и затова кани и него на срещата с партиите.

Радев връчи папката миналата събота, а Главчев имаше срок до утре, за да подбере равноотдалечени, по думите му, експерти за служебни министри.

За първи път президентът ще проведе едновременно с това и консултации с парламентарно представените партии в 49-то Народно събрание от 9:30 часа, както повеляват последните конституционни промени.

„В изпълнение с чл. 99, новата алинея 5, вече поканих парламентарно представените групи и г-н Главчев утре в 9:30 за да проведем консултациите съгласно тази нова линея и да уточним крайното време за провеждане на изборите. Едно е желанието на партиите, друго е готовността на ЦИК“, обяви президентът.

„На 5 април, петък, от 9:30 часа в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията президентът Румен Радев ще се срещне на „Дондуков“ 2 с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, на когото на 30 март възложи да предложи състав на служебно правителство. В съответствие с основния закон на България държавният глава ще проведе задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.“, се казва в съобщението от президентския пресцентър.

На 30 март Радев възложи на Главчев да предложи състав на служебно правителство в рамките на седем дни и му благодари, че единствен се е нагърбил да изпълни тази тежка мисия да състави правителство.

Днес се очаква да узнаем и кога президентът ще насрочи изборите и дали те ще бъдат 2 в 1, каквато позиция защити той вчера на срещата с ЦИК. От комисията обясниха, че са в състояние да организират едновременното провеждане на национален вот за парламент и на европейски избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *