07.10.2024

Моркови и спанак укрепват имунитета през есента

За да избегнете дефицита на важни микро- и макроелементи през есента, е необходимо да включите в диетата си спанак и моркови, съветва диетологът-ендокринолог Ангелина Водолазкая. Тя изброи и някои други достъпни зеленчуци, необходими за укрепване на имунитета пред Gazeta.ru.

Лекарят посочи, че 70-80% от имунните клетки на организма се намират в чревната лигавица, затова поддържането на здрава чревна микрофлора е ключът към силния имунитет. Включването на зеленчуци в менюто ще помогне за формирането на нормална микрофлора, смята тя.

Според Водолазкая за укрепване на имунната система е много важно да се ядат моркови, които съдържат мощни имуномодулатори бета-каротин и витамин А, както и богати на витамин С червени чушки в умерени количества. Диетоложката посочи спанака като друга достъпна суперхрана.

„100 грама спанак съдържа не само половината от дневния прием на витамин А, но и витамини С и цинк, които са от съществено значение за поддържане на функцията на имунните клетки“.

Водолазкая обръща внимание и на чесъна. Според нея този продукт подобрява кръвообращението и има антимикробни свойства. Джинджифилът също помага за поддържане на здравето по време на простудни заболявания. Лекарят отбеляза, че той съдържа активното вещество гингерол, което може да активира имунната система.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *