18.03.2025

Дори в малки количества, ядките имат много полезни качества.

Орехите имат по-висока антиоксидантна активност в сравнение с всяка друга ядка. Яденето на богата на орехи храна предотвратява „лошия“ холестерол след хранене. Също така те са със значително съдържание на омега-3 мазнини, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Известен факт е, че те поддържат добра мозъчна функция.

Може да е просто съвпадение, че черупката на орех изглежда като мъничък мозък, но изследванията сочат, че орехите наистина може да са полезни за ума ви. И не на последно място яденето на орехи може да помогне за поддържане на здравето и плодовитостта на мъжете.

Бадемите са полезни срещу настинка и грип, редуцират холестерола, помагат и срещу диабет и за намаляване на кръвното налягане, богати са на протеини, помагат за повишаване на мозъчната активност и спомагат за отслабването. Бадемите дори спомагат отслабването.

Плодът на дървото кашу се казва кашу-ябълка. Прилича на круша и може да се яде. На върха на кашу-ябълката расте семето, което всички наричаме ядка кашу.

Кашу-ябълката може да се срещне в Бразилия, Индия или Кения. Яденето на кашу може да помогне за укрепване на костите. Подобно на калция, магнезият е важен и за здравето на костите, което е основното съдържанието му.

Шамфъстъците имат специфичен аромат и зелен цвят. Те са полезни за здраво сърце. Когато дневно ядем от 50 до 100 грама шамфъстък, се намалява кръвното налягане, ако сме в състояние на стрес.

Шамфъстъците имат едно от най-високото съдържание на фибри от всички ядки, като могат да осигурят 12% от необходимия ви дневен прием на фибри. Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е в кръвта ви.

Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е.

Близки до ядките като вкус и като свойства са семената. Те също зареждат тялото с много енергия. Такива са семената на сусама, слънчогледа, тиквените семки и лененото семе. В сусама например ниското съдържание на въглехидрати и голямото количество ненаситени мазнини помагат за балансиране на кръвната захар в тялото.

Семената също зареждат тялото с много енергия.

Цинкът, който се открива в сусамовото семе, е необходим за производството на колаген. В маслото се откриват минерали и антиоксиданти, които имат благоприятно действие за косата и кожата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CAPTCHA ImageChange Image