Как да се храним, за да сме здрави на прага на пролетта

Храните, богати на витамини и минерали, са природните лекарства, които са особено полезни по време на вирусни инфекции. Това са плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, различни семена. В сезона на болестите е добре да наблегнем и на животинските белтъчини, защото те съдържат желязо и калций. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
Тя препоръча преди встъпването във Великденския пост да направим изследвания и да се посъветваме с личния си лекар. „Направете си план за максимално разнообразие на растителните храни, които ще включите в менюто си“, призова тя.
Ако не подготвим разнообразни блюда по време на постите, можем да залитнем по храненето с високо възглехидратнихрани, което може да доведе до качване на килограми. За да се избегне подобен ефект, Байкова препоръча да предвидим похапването на много зеленчуци.
За потискане на апетита тя препоръча преди основното ястие да пием течност и да хапнем салата. „Сигналът, който стомашната стена изпраща, има нужда от 7 мин., за да стигне до центъра в мозъка, отговарящ за апетита, и да го потисне“, обясни експертът.
Проф. Байкова не препоръчва продължително гладуване. Честият прием на храна без преяждане води до много по-трайни резултати, категорична е тя.
Хапчета за отслабване се препоръчват само от лекар. „Имат своите показания и странични ефекти, които би трябвало да се съблюдават. Първото е дали храносмилателната система ще ги понесе, черният дроб, панкреасът и бъбреците. Това са рискови органи и преди започването на такава терапия пациентите се консултират със съответните специалисти“, подчерта Донка Байкова.
Нова телевизия, „Събуди се“