Организмът ни не може да го произведе, но животът ни зависи от него

Популярен и като кобаламин, витамин B12 поддържа множество важни функции в тялото, включително производството на червени кръвни клетки и функцията на нервната система. Той взаимодейства тясно с други витамини от група В, което е от решаващо значение за усвояването на хомоцистеина, желязото, калция и цинка. Организмът се нуждае от витамин B12 за енергийния метаболизъм, но не може да го произвежда самостоятелно. Витамин B12 се намира в по-големи количества в животинските храни като месо, риба, яйца и млечни продукти. Стриктната веганска диета може да доведе до дефицит, който става забележим след години. Освобождаването на витамина в организма се извършва чрез стомашната киселина и храносмилателните ензими. Специален протеин, наречен „вътрешен фактор“, транспортира витамина до клетките на тънките черва, откъдето той навлиза в кръвта и достига до нервите. Витамин B12 е водоразтворим и включва няколко съединения, всяко от които има пръстенова система, съдържаща кобалт.
Витамин B12 играе съществена роля в разграждането на мастните киселини и в метаболизма на фолата – фолиевата киселина, което го прави важен за кръвообразуването. Този витамин се намира основно в животински храни като месо, риба, яйца и млечни продукти. Кобаламинът се произвежда само от микроорганизми и навлиза в животинския и човешкия организъм по хранителната верига. Растителните храни съдържат витамин B12 само ако е настъпила бактериална ферментация (например в киселото зеле), но в много малки количества, недостатъчни за покриване на препоръчителния дневен прием. Витаминът почти не се разрушава при готвене.
Приблизително около 4,0 микрограма трябва да приемат ежедневно хората на възраст от 25 до 51 години. Бременните жени имат нужда от 4,5 микрограма, а кърмачките – 5,5. За усвояването на кобаламина от организма е необходим „вътрешен фактор“, произвеждан от стомашната лигавица. Хроничното възпаление на стомаха може да доведе до дефицит, както и промените в лигавицата на стомаха при възрастните хора. Други причини за дефицит могат да бъдат различни стомашно-чревни заболявания като болестта на Крон, атрофичен гастрит, улцерозен колит, екзокринна панкреатична недостатъчност. Изрязването на части от стомаха и червата също може да доведе до недостиг.
Недостигът на витамин B12 предизвиква смущения в образуването на клетки в костния мозък, проявяващи се в мегалобластна анемия. Витамин B12 се съхранява в черния дроб в големи количества, затова симптоми на липсата му често се появяват след години на недостатъчен прием. Особено внимание трябва да се обърне на бебетата на майки веганки, които са изцяло на кърма, тъй като тези бебета са изложени на повишен риск от развитие на дефицит на кобаламин. Симптоми на липса на витамина също могат да възникнат при веганите, които не консумират млечни продукти или яйца. На хората, следващи такава диета, се препоръчва да приемат витамина под формата на добавка. При вегетарианците обикновено се внася достатъчно количество и приемът на витамин B12 е достатъчен.
Редовните изследвания за нивото на витамин B12 ще помогнат за предотвратяване на сериозни проблеми. Когато дефицитът се открие навреме и се коригира под лекарско наблюдение, увредените нерви могат да се възстановят. Лекарят поставя диагнозата чрез кръвен тест, като първо се измерва общото серумно ниво на B12. Това обаче е неспецифична стойност, тъй като витаминът е свързан с транспортния протеин транскобаламин и може да се абсорбира от клетките. Затова се прилага и измерването на холотранскобаламин. Само след медицинска диагноза трябва да се приемат витаминни препарати или хранителни добавки като заместител. През 2018 година референтните стойности бяха ревизирани и леко завишени. След проведените задълбочени проучвания сред възрастното население, препоръчителният прием за възрастни бе променен от 3,0 милиграма дневно на 4,0 милиграма.
Кобаламинът, който се складира в тялото и се приема с храната, взаимодейства с останалите вещества в организма. Нека разгледаме някои от по-интересните зависимости:
Желязо
И двата елемента участват в кръвообразуването. Желязото е важно и за преноса на кислород в кръвта. С помощта на хранителното вещество абсорбираният кислород се свързва с еритроцитите и се разпространява в тялото чрез кръвния поток. Възрастните се нуждаят от 10 до 15 милиграма желязо на ден. Липсата на желязо в комбинация с дефицит на витамин B12 носи риск от намалено кръвообразуване. За да се предотврати анемията, редовният и достатъчен прием на витамин B12 и желязо чрез храната или под формата на хранителни добавки е доказано ефективен.
Калций
Калцият е най-разпространеният минерал в организма, като тялото съдържа приблизително един килограм от него. Над 99 процента се съхраняват в костите и зъбите. Останалият 1 процент се намира в телесните течности като кръв, слуз и лимфа. Костите постоянно преминават през процес на реконструкция и калцият дава силата на изградени кости, играе важна роля в кръвосъсирването и служи като пратеник в предаването на сигналите от мозъчните неврони. Калцият подпомага активното усвояване на витамин B12 чрез „вътрешния фактор“. Участва в транспортирането на витамина в кръвта, като подпомага преминаването му през стените на тънките черва. Недостигът на калций увеличава вероятността от дефицит на витамин B12, затова е важно ежедневните нужди от калций да бъдат задоволени.
Фолиева киселина
Заедно с кобаламина, фолиевата киселина може да намали количеството хомоцистеин – аминокиселина, която в големи количества може да увреди кръвоносните съдове.
Витамини от група В
Организмът може да използва директно само биоактивните варианти на витамин B12 – аденозилкобаламин и метилкобаламин. Формите на кобаламин като хидроксо- или цианокобаламин трябва да бъдат превърнати в биоактивните видове.
Цинк
Доказано е, че витамин B12 и цинк си взаимодействат, за да поддържат здравето на имунната система. Дефицитът на едното може да отслаби функцията на имунната система.