София
13°
Разкъсана облачност
петък, 30.01.2015 г. 04:34:05
Горещи теми:
18.02.2012 г.

Норвегия измества Германия за гурбет

Скандинавците дават €15 на час за наши трактористи


Славка Радева
Славка Радева е началник „EURES и международни спогодби” в Агенцията по заетостта. От дълги години тя работи в сферата на международното посрeдничeство при намирането на работа на българи в чужбина. Дартс Нюз попита кои са най-актуалните оферти за работа в чужбина, как точно става кандидатстването, по-доходно ли е да си дояч в Норвегия, отколкото висшист в България и каква заплата получава тракторист в скандинавска държава.

- Г-жо Радева, увеличава ли се броят на българите, търсещи работа в чужбина в сравнение с минали години?

- Бих казала, че има увеличение на хората, които се обръщат към нас за консултация и информация и според мен причината за това е, че EURES става все по-популярен. Това е мрежата за европeйски услуги за заетост, която подпомага хората при търсенето им на работа в други страни.

- Как можете да помогнете на младеж, който си търси работа в чужбина?

- За всеки един кандидат има специфики според това дали владее езици, каква професия има и дали точно тази професия е търсена в момента в някоя друга европейска страна. За България особеното е, че все още важат преходни периоди за българските работници, може би в най-желаните дестинации за работа, така че това също трябва да се отчете, когато се консултира едни лице, желаещо да работи в чужбина. Работните места се публикуват на стрaницата на Агенцията по заетостта, на подстраницата на EURES. Информацията се актуализира ежедневно. Освен това европейската мрежа EURES разполага с една огромна база данни, в която се вливат работните места на всички страни членки на ЕС. Всеки може да се свърже с представители на работодателя, да изпрати своите документи, да зададе въпроси по електронен път.

- Къде и как точно извършвате консултациите за желаещите? В Бюрата по труда ли става това?

- Освен в европейския портал, за който вече споменах, мрежата разполага и със съветници. Това са експерти, работещи в службите по заетостта във всички страни членки. В България има 14 такива съветници, а до края на годината ще бъдат 18. Във всеки един от регионите в страната планираме да има такива хора. Те имат и географско разпределение. Всеки отговаря за от една до три държави, така че да успее да изгради експертиза за държавите и да може да  е полезен на хората. Данните за съветниците също могат да бъдат намерени на сайта на Агенцията по заетостта. В рубриката „EURES –съветници” може да се види в коя регионална служба са, къде могат да бъдат намерени и на какъв имейл отговарят. Освен това, във всяко едно Бюро по труда има EURES-асистенти, които могат да насочат гражданите с по-специфични въпроси. Там се дава информация как да подготвят мотивационните писма, автобиография, в какъв формат да бъде, как да намират информацията на сайта.

- Какво трябва да знаят българите, които кандидатстват за работа в чужбина?

- Изисква се минимум автобиография и мотивационно писмо, много често се изискват и дипломи, преведени и легализирани за съответната специалност или професия. Много са важни препоръките от предходни работодатели. В някои случаи е много важна и самата подредба на документите. Например, в Германия имат определено изискване как да бъде подредена така наречената „папка с документи за кандидатстване”. И това трябва да се спазва и да се отчитат изискванията на всяка една държава.

- Какви са работниците, които искат да отидат в Германия?

- Германците са определили няколко сфери, в които има голямо търсене на работна сила. Към момента има над 500 хиляди свободни работни места в Германия, като за някои сфери те не могат да бъдат запълнени. Има липса на квалифицирани кадри там. Специално към България се обръщат да търсят кадри в ресторантьорство и хотелиерство. Имат и нужда от лекари, инженери и IT  специалисти. В хотелиерството се търсят най-вече готвачи, келнери, оберкелнери. Има и работни места в заведения за бързо хранене, в малки кръчми, страноприемници, в които кандидатите са и администратори, и келнери, и камериери, от всичко по-малко. Важно е да се говори език, ако не местният, то поне английски.

- Колко са българите, заминали на работа от началото на годината по вашите канали?

- Едва февруари сме, т.е не е минало много от началото на годината. В момента се подготвят хората, които ще работят тази година в други европейски страни. Направихме подбор за работа в селско стопанство в Испания. В Хасково, в София, в Шумен, в Монтана бяха поканени хора от цялата страна, които търсят работа. Очакваме над 1 100 жени да заминат в Южна Испания като ягодоберачки. Съвсем скоро предстоят интервюта за работа във веригата ресторанти за бързо хранене „Макдоналдс” за Германия в регионите на Мюнхен, Нюрнберг и Щутгарт. 165 са обявените работни места и интервютата ще се проведат в Монтана, Варна и София. Усилено набираме кандидати. На 29 март ще проведем трудова борса в Двореца на спорта във Варна. Очакваме участие от страна на немската централа за международно посредничество и отново ще имаме оферти за работа на готвачи и келнери със специфично образование. За „Макдоналдс” основното изискване е доброто владеене на немски език.

- Какво ще получават като заплащане българите, наети на работа там?

- Където и да работят български работници, те взимат за тази работа, колкото и местните работници. В много случаи се осигурява и настаняване. Работодателят предоставя квартира - безплатна или на изгоден наем.

- Кои са страните, в които има най-много български работници?

- Това е сложен въпрос. Най-големите български общности са в Испания, Гърция, Германия и Великобритания. Затова и там имаме трудови аташета.

- Коя е най-екзотичната дестинация за работа на българи?

- За българите според мен е нетрадиционно желанието за работа в скандинавските страни. Предвид факта, че там е по-суров климатът и по-кратко лятото. Но това са страни, които все повече привличат работници с високия си стандарт и с много по-доброто заплащане от традиционни за българите държави като Германия, Великобритания и Испания.

В края на миналата година сключихме спогодба и с Израел с искане за набиране на 3 500 строителни работници – арматуристи, кофражисти, мазачи и фаянсаджии. В момента тече кампания по набиране на кандидатури. За съжаление изискванията са прекалено много и са ограничителни по отношение на възраст, здравословно състояние, документи, доказващи стаж и професионално образование. Това спира много от желаещите да заминат. Засега няма наплив, може би и заради финансовата част. Наетите сами трябва да заплатят пътуването си и подготовката на всички документи. Те ще получват 1 500 долара на месец, допълнителните часове се заплащат също. Една сума от около 700 шекела се отделя в тяхната служба по заетост, която е един вид гаранционен фонд. Накрая работниците преди да си дойдат в България получват сумата по тази сметка, освен ако не решат да останат в Израел и след изтичането на трудовия договор, тогава от тази сума се удържат суми, затова че не искат да си тръгнат. В сайта сме публикували подробна и полезна информация под формата на наръчник, предоставен от израелските колеги за това къде и при какви условия се работи, колко струва квартирата и т.н

- Колко добро е заплащането в скандинавските държави?

- Например, за работа в Германия в „Макдоналдс” на час дават 7.50 евро, а в Норвегия тракторист или дояч във ферма получава 15 евро на час.

- Има ли кандидати за Норвегия и Швеция?

- Имахме оферта преди две седмици за 10 човека за ферма във Финландия. Изискванията бяха владеене на английски и руски език и опит в селското стопанство. За тези 10 места имахме 400 кандидати. Те бяха научили за работата чрез нашия сайт. Кандидатстваха за бране и пакетиране на различни видове зеленчуци и плодове във фермата. Има много българи, които вече са били на бригади или са работили в селското стопанство в Испания, Германия, Белгия, Франция. Те търсят отново възможности. В много случаи това са хора с висока квалификация, висшисти. В продължение на три месеца Финландия им подпомага семейния или личния бюджет.

- Появиха се доста фирми, които привличат на работа в чужбина, но впоследствие се оказват некоректни. Как да се предпазят хората от измами?

- На първо място, хората трябва да проверят на сайта на Агенция по заетостта списъка с фирмите, които имат удостоверение за посредничество в чужбина, за посредничество на морски специалисти и посредничество в България. Те са подали своите документи в Агенцията и е направена проверка за наличието на квалификация, за наличието на офиси и възможности на работещите да извършват такава дейност. Освен това тези фирми трябва да представят в Агенция по заетостта посредническия договор между тях и съответния работодател. Само по този начин лицата могат легално да заминат и да работят в чужбина. Ако става въпрос за фирма посредник от чужбина, която няма регистрация в България, препоръчвам на тези, които кандидатстват чрез тях за работа, да направят проверка при  EURES-съветниците, които могат чрез колегите си в чужбина да проверят регистрацията на тази фирма. Да внимават също с фирми, които искат предварително заплащане. Според българското законодателство посредническите услуги са напълно безплатни за търсещите работа лица. За съжаление някои от фирмите, които нямат задължение за регистрация, като тези които посредничат за студенти и за детегледачки, злоупотребяват с исканията си към младежите. До нас достигат сигнали, че има злоупотреби в тази посока. Ние ги препращаме към Главна инспекция по труда, която контролира тези дейности.

- Случвало ли ви се е да намирате работа на лекари?

- Да, последният случай е миналата година, когато имахме Европейски дни на заетостта в София през пролетта. Едва през тази година лекарят е стартирал работа в Германия. Периодът за назначаване на един доктор или инженер е много по-продължителен, отколкото на един човек в селското стопанство или хотелиерството и ресторантьорството. В селското стопанство лицето може да бъде избрано за работа още на самата борса. При лекарите се изисква един много продължителен период за признаване на дипломите и квалификациите. Този кандидат трябва да говори чуждия език минимум на ниво B2. За съжаление българските лекари, дори и да имат специалност, се налага да започват като асистент-лекари, т.е тепърва, работейки, да придобият специалност в Германия.

- Напоследък много лекари бягат в Германия като твърдят, че там е много по-лесно да получат специaлност, отколкото у нас?

- Това е вярно. И са особено добре заплатени, докато работят и учат, за да вземат тази специалност. В Германия един лекар, завършил общото си медицинско образование в България, започва със заплата около 3 300 евро, учейки и работейки. Там възможностите са много по-големи да избере специалност, която иска, а не специалност, за която успее да се класира, ако изобщо успее да се класира в България. А в скандинавските страни това заплащане започва от 4 000 евро и нагоре. За мен е обяснимо, че младите хора търсят възможности там за професионално развитие. В момента нямаме такива оферти, но очакваме да обявят скоро. Немските колеги съобщиха, че 20 000 са незаетите работни места в сферата на здравеопазването им. Има голям глад за лекари, медицински сестри и болногледачи. Хората с висше образование, независимо от коя страна са, са много търсени там.

- Кои са по-интересните оферти в момента?

- Има интересни единични оферти, за някои от тях споменах - тракторист и дояч в Норвегия. Търси се екскурзовод също за Норвегия. Заварчици и оператори на металорежещи машини във Финландия, инженер по автоматизация и електроинженер пак в Норвегия. 10 оксиженисти и монтажници на метални конструкции в Словакия. Работници, които правят топлоизолации в Германия. За Чехия търсим машинен оператор и софтуерен специалист. В Дания също продължават да се търсят лекари, особено психиатри и радиолози. Имаме интересна оферта за помощник-градинар в Дания - за млади хора, които искат да работят и да се обучават в тази професия. За Испания търсим аниматори, инженер и гравьор на художествени материали в Полша. Всички тези оферти могат да се видят на сайта на Агенцията.

Радослава Мирчева

facebook Добави в Svejo
Коментари по темата (25)
Kirilov: Здравейте! Търся работа в чужбина: Германия ,Норвегия ,Дания ,Швеция.... В момента съм без работа. Говоря английски и руски . Помогнете да си намеря работа. На други нямам вяра.С уважение. .
Име/Псевдоним: Здравейте ние сме семейство с дете на 7 год.интересуваме се от работа в подредена северна страна аз на 44 в сферата на структурното окабеляване-телекомуникации кат. В,тя на 48 като възпитател-детегледачка с руски езици.Надяваме се на скорошни предложения.
virginia gospodinova: zdraveite gospojo dobreva tarsia si rabota v fermi za semestvo,az moia maj, i sinami koito e pet godini, no neznam kam kogo da se obarna,niama znahenie koia darjava za predpohitane, dania,HORVEGIA ILI ANGLIA ,az sam na 36godini ,majami 33godini ,mojete li da ni pomognite pihete ni moliavi v trudno situacia
zdraveite: as tarsq rabota kato traktorit ili 6ofor zanimavamse s tova ot kakto se pomnq s kategoriq c+e
Aleks: Zdr tarsq rabota v selskostopansvot ili jivotnovadctvoto v norvegiq. sveziq . i finlandiq govorimi ezici italianski ispanski i ryski
mariqna dimitrova: semeistvo na 50 i 55godtarsim rabota v selsko stopanstvoili fabriki germaniq daniq belgiq holandiq
grace: Здравейте, търся работа за Германия или Норвегия за ресторант, моля за съдействие, благодаря!
Evgenii Penev: Tarsq rabota kato profesionalist avtoboqdjiq.V tazi svera sam ot 1994 godina i vinagi sam zalagal na kachestvoto.Jelaq da praktikuvam v skandinavskite strani.Na 44 godini sam
menchev: zraveite gospoja dobreva bixteli dali imeil ili telfon za vrazka predvaritelno blagodara
Николай Кръстев: Г-жо Добрева моля да се свържете с нас на deni.deni41@abv.bg инересуваме се от работата за тракторист...Благодарим!
otelo: Zdraveite g-go, interesuwam se ot rabota v skandinavskite strani i nai veche v Norgia kato shofor na samosval ili TIR samo v syotvetnata dargava, traktorist na vsichki vidove traktori i operator na pytnostroitelni mashini - osobeno dobyr na : bager,fadroma ili buldozer.
Veselin: zdraveite g-jo Dobreva, nadqvam se 4rez vas da si namerq rabota v Norway v sferata na selskoto stopanstvo.po to4no v jivotnovadstvoto.Misla 4e ima s kakvo da bada polezen,jelanieto za rabota sa6to e ogromno.mlad 4ovek sam na 30g semeen s edno mom4e.imame semeen biznes koito zalqzva ve4e, mebelnoproizvostvo i 4estno kazano ve4e ne sam siguren kakvo 6te stane.
dandi: Здравейте г-жо Добрева, търся си работа в хотел като камериерка или нещо друго , а също и работа за съпруга ми като шофьор или каквото и да е в Германия .
slavcho angelov: Az sam ot Botevgrad trsiq rabota kato stroitel v norvegia ili germania bez ezik G-jo Dobreva mnogo vimolia da mi pomognete badete jiva i zdrava da pomagate na xorata
mariqna dimitrova: na 50 i 55god semeistvo tarsi rabota v selsko stopanstvo raboteli sme v garciq s dokumenti sme z naem ruski i gracki
stoiko dimitrov: na 55god sam ot 10 god sam v garciq no v momenta sam bez rabota s dokomenti sam boqdjiq 6paklov4ik 6ofior moje i kato ob6t rabotnik ili selsko stopanstvo
zdravko: Г-жо Добрева, здравейте!Лекар съм със специалност УНГ на 52 г. каква възможност имам за работа в чужбина ?Ако може да ме насочите към фирми занимаващи се с това - благодаря!z_kirkov@abv.bg
Светла Тенева: Търся си работа в скандинавските страни като заварчик на цветни метали в среда от аргон.Имам ли шанс тъй-като съм на 56 години, а и бих заминала ако е добро заплащането.
tania: Здравейте! Търся работа в селското стопанство: Германия Норвегия Дания .13 години съм в Гърция и съм с документи .Нямала съм прекъсване но в момента съм без работа. На борсата съм. Говоря гръцки руски и малко немски. С уважение. .
Име/Псевдоним: Здравейте, Г-жо Добрева!Ние сме семейство, надяваме се чрез вас да си намерим работа в сферата на селското стопанство в страни като Норвегия, Дания, Швеция.Ако можете да ни помогнете ни пишете на E-mail:kremi.1990@abv.bg
1 2 напред


fruit yoghurts
награда
Президентът на концерт за 80 г. на радиото
мерки
Закон затяга контрола върху бездомните и изхвърлени на улицата животни
закон
Здравната комисия отхвърли предложението
Още...
До седмица се очаква цялата страна да бъде...
През следващото денонощие ще преобладава облачно...
Връщат вечерния час на бежанците от всички...
Хората, които са се отдали на физическото и...
До 30 януари поради висок процент заболеваемост...
Облаците се чудят цял ден да пуснат ли слънцето...
Национален кризисен щаб трябва да се задейства в...
На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2...
Вниманието на зрителите пред малкия екран...
През ден изверги мъчат и бият до смърт бездомни...