Сандански
13°
краткотраен дъжд
петък, 25.04.2014 г. 12:54:03
Горещи теми:
05.04.2012 г.

Лесен домашен козунак

Добавете стафиди и кора от лимон

Дартс нюз прие насериозно призива на земеделския министър Мирослав Найденов, който подкани домакините да врътнат по един козунак за Великден. Задачата обаче не е лесна, тъй като вкусотията е трудна за стъкмяване в домашни условия. Затова ви предлагаме бърза и ефикасна рецепта, с която успехът е гарантиран.

БЪРЗ ДОМАШЕН КОЗУНАК

Необходими продукти:

1 килограм брашно
6 яйца
2 чаши захар
250 грама масло
1/2 литър прясно мляко
1 ванилия
стафиди на вкус и настъргана кора от лимон
30 грама прясна мая

Начин на приготвяне:

Сварете млякото и го оставете да изстине. После добавете маята към него. Разбийте яйцата и отделно разтопеното масло и захарта. Постепенно ги объркайте наедно, а след това добавете и охладеното мляко с маята. Накрая сложете ванилията.
След това започнете бавно да изсипвате брашното към сместа, като разбърквате внимателно. Трябва да се получи твърдо тесто, но да не е лепкаво. При нужда добавете съвсем малко допълнително брашно. Замесвате тесто и го оставяте да удвои обема си в купа. Намажете го с малко масло отгоре.

След около час-два премесете тестото и отново го оставете да втасва. Разточете го с ръце и го направете във формата на питка. Поставете тавата с козунака на топло (може и край топла печка), за да се надигне пак тестото. Когато това стане, намажете отгоре с разбит жълтък и поръсете с кристална захар. Пече се на умерена и предварително загрята фурна за около 20 минути.

Да ви е сладко и весели празници!


facebook Добави в Svejo
Коментари по темата (1)
mactub: Е искам само да кажа че млякото в тестото не съвпада защото получих една течна лепкава смес и трябваше да добавя още повече от половин пакет брашно и съм ядосана в същото време защото това e първия козунак които правя и много разчитах на рецептата да е сполучлива.Така че моля следващия път когато пускате рецепта си я прочетете няколко пъти за да няма грешка в продуктите!


класика
Рецептата е по стари записки на баба
глезотиики
Изненадайте всички с предястието
Нестандартно
Използвайте въображението и свободното си време
Още...
Шницелите са любими от векове и са сред основните...
Ако са ви останали яйца в повече след Великден,...
Масленият крем е идеален за домашна торта, но...
На Великден задължително се готви агнешко месо....
Време е да запретнете ръкави и да потренирате...
Ако сте на диета или просто искате да...
В неделя човек трябва да се зареди с енергия за...
През пролетта организмът се нуждае от сили, за да...
Пясъчната торта е много лесна за приготвяне....
Време е да помислите за неделния обяд. Ето една...