05.04.2012 г.

Лесен домашен козунак

Добавете стафиди и кора от лимон

Дартс нюз прие насериозно призива на земеделския министър Мирослав Найденов, който подкани домакините да врътнат по един козунак за Великден. Задачата обаче не е лесна, тъй като вкусотията е трудна за стъкмяване в домашни условия. Затова ви предлагаме бърза и ефикасна рецепта, с която успехът е гарантиран.

БЪРЗ ДОМАШЕН КОЗУНАК

Необходими продукти:

1 килограм брашно
6 яйца
2 чаши захар
250 грама масло
1/2 литър прясно мляко
1 ванилия
стафиди на вкус и настъргана кора от лимон
30 грама прясна мая

Начин на приготвяне:

Сварете млякото и го оставете да изстине. После добавете маята към него. Разбийте яйцата и отделно разтопеното масло и захарта. Постепенно ги объркайте наедно, а след това добавете и охладеното мляко с маята. Накрая сложете ванилията.
След това започнете бавно да изсипвате брашното към сместа, като разбърквате внимателно. Трябва да се получи твърдо тесто, но да не е лепкаво. При нужда добавете съвсем малко допълнително брашно. Замесвате тесто и го оставяте да удвои обема си в купа. Намажете го с малко масло отгоре.

След около час-два премесете тестото и отново го оставете да втасва. Разточете го с ръце и го направете във формата на питка. Поставете тавата с козунака на топло (може и край топла печка), за да се надигне пак тестото. Когато това стане, намажете отгоре с разбит жълтък и поръсете с кристална захар. Пече се на умерена и предварително загрята фурна за около 20 минути.

Да ви е сладко и весели празници!


facebook Добави в Svejo
Коментари по темата (1)
mactub: Е искам само да кажа че млякото в тестото не съвпада защото получих една течна лепкава смес и трябваше да добавя още повече от половин пакет брашно и съм ядосана в същото време защото това e първия козунак които правя и много разчитах на рецептата да е сполучлива.Така че моля следващия път когато пускате рецепта си я прочетете няколко пъти за да няма грешка в продуктите!


незаменимо
Хапнете нещо топло в студа
съвети
Гурме
Лондон черпи с патешки дроб с билки
Още...
Задава се месецът на празниците и Дартс нюз ви...
Време е да подсилим организма си със супа от...
Кой е казал, че спагети не могат да се правят на...
Днес се чества Националният ден на еспресото....
Яденето на разнообразие от цветни плодове и...
Ако искате да се стоплите в студа, време е за...
Почистването и детоксикацията на тялото и...
Дартс нюз ви предлага сезонна салатка, с която...
Едва 35% от 18-годишните българи са със здрави...
Днес честваме Националния ден на фаст фууд....