Плевен
12°
Разкъсана облачност
петък, 30.01.2015 г. 20:27:29
Горещи теми:
19.04.2012 г.

Новата наредба за млякото е самоубийство

Толерира се вносът

 Велимир Бояджиев
Наредбата за млечните продукти, предложена от земеделското министерство, разбуни духовете в бранша. Производителите са категорични, че тя ще задуши родното производство за сметка на вносните стоки, които често са със съмнително качество. Какви капани крие наредбата и какъв ще е реалният ефект от нея - Дартс Нюз потърси мнението на изпълнителния директор на "Лактима" Велимир Бояджиев и на юриста Юлиян Николов.

-    Г-н Бояджиев, как ще коментирате новата наредба за млечните продукти, подготвена от Министерството на земеделието?

-    Като цяло идеята на тази наредба е хубава от гледна точка на потребителя. Отдавна говорим, че трябва да се формират някакви правила, които да се спазват от абсолютно всички в сектора. Тази наредба обаче, така, както е написана, е убийствена за бизнеса. Ако тя влезе в сила, всички български млекопреработватели, които в момента отговарят на европейските изисквания за производство и са инвестирали милиони в предприятията си, ще трябва да избират – или да преработват само млечни продукти, или да се занимават само с растителна мазнина. Не може да правят и двете. Какво ще стане, ако получат поръчка от Русия или друга страна от ЕС за продукти с растителна мазнина? Няма да могат да я изпълнят, защото наредбата ще им забранява това. Всеки един, който извади 50-60 хиляди лева и си направи цех за „имитиращи млечни продукти” с растителна мазнина, ще бъде в по-изгодна позиция от млекопроизводителя, който е оцелял през динамичните промени в последните години. Това е дискриминация.

-    Да, но в момента на пазара се продават странни млечни напитки, в някои от тях има дори свински желатин...

-    Те пак ще се продават, защото са вносни. Новата наредбата ще се прилага за продукти, които са произведени само на територията на България. Това означава, че всички боклуци, внесени от чужбина, ще могат да се продават свободно. Т.е. вместо да изпишем вежди, ние вадим очите на българския бизнес. Еврорегламентът не предполага такава дискриминация.  Реално потребителят няма да е защитен, той ще продължава да бъде лъган от чуждите производители. Това ще е самоубийство за българския бизнес.

-    Как тогава да се гарантира качеството на млякото, което купуваме?

-    Има друг начин да се постигне доброто качество. Той обаче е свързан с малко повечко работа от страна на контролните органи. Просто трябва да се увеличи размерът на глобите. Сега, когато се хване преработвател, който не е маркирал коректно немлечните съставки, санкцията е смешна. Трябва да се вдигнат глобите и да се увеличат проверките. Няма проблем, когато млякото се етикира коректно. Нека клиентът сам избере какво да си купи – евтин продукт с растителна мазнина или мляко. А не да се ограничават млекопреработвателите.

Никъде в европейския регламент няма ограничение на сухото мляко, защото то се прави от най-качественото прясно мляко в света. Цяла Европа масово работи с него, защото няма риск. Сухото мляко има по-голям срок на годност.  Не случайно се дава на бебетата. То е изключително безвредно. Не разбирам какъв е проблемът.

Ако искаме да защитим родното производство, да се ограничи вносът от ЕС. Но това не може да стане, защото се нарушава правото на свободно движение на стоки в Европа. В същото време се налага дискриминационна политика по отношение на българските производители.

-    Как ще противодействате на приемането на тази наредба?

-    Предполагам, че в най-скоро време ръководствата на браншовите организации ще излязат със становища. Убеден съм, че ще стане доста сериозна полемика с министерството на земеделието. Наредбата все още е в работен вариант, слава Богу.

ИМА МНОГО ПРОТИВОРЕЧИЯ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ НОРМИ

Юлиян Николов, юрист

Функцията, която трябва да изпълнява тази наредба, е осакатена. Тя е изпразнена от съдържание. Нещата, които се опитва да специфицира, са вече достатъчно регламентирани от ЕС. Още в преамбюла се прави уговорката, че наредбата се прилага само за продуктите, произведени в България – това е директно условие за дискриминация на българския производител. Толерират се всички вносни стоки, в които се влага какво ли не. В наредбата има много противоречия с европейските норми и ако се приеме, млекопреработвателите със сигурност ще могат да я оспорят пред европейските институции.

facebook Добави в Svejo
Коментари по темата (0)


мерки
Санкции от 30 до 150 бона, ако парламентът разреши
последствия
Може да загубим 500 млн. лева от промените на световните пазари
отчет
Празниците също имали вина, убедени са от "Енерго-Про"
Още...
Руската централна банка (РЦБ) очаква през първата...
Доходите от стопанска дейност на едноличните...
"Софийска вода" временно ще прекъсне...
87 млн. лева ще струва цялостното изграждане на...
Потребителските цени в еврозоната през януари са...
ДКЕВР отложи решението дали да наложи глоба на...
Въвеждането на еврото е единственият изход за...
Комисияга за финансов надзор ще коли и беси с...
Правителството на Гърция не вижда нищо необичайно...
Сривът в цената на петрола и по-ниските нива на...