06.05.2011 г.

Изпразват НДК

Наемателите не плащали с години, борчовете им надхвърлят милион

Новите шефове на НДК развъртяха метлата. Повечето фирми, които се помещават в двореца, ще бъдат изритани, защото не са си плащали наемите с години, научи Дартс нюз. Предстоящата чистка е била обсъдена на среща на вицепремиера Симеон Дянков с назначеното от него ръководство.

НДК е наемодател на 43 фирми. Сред най-големите длъжници е печатница „Дедракс”. Борчовете й от наеми възлизат на 800 000 лв. Рестораннтите „Скай Плаза”, „Континентал Плаза” и „Форум” са натрупали над 100 000 лв. задължения. Наемателите от базар „Пасажа” имат да дават над 30 000 евро.

Досегашният директор Христо Друмев още не е получил заповед за освобождаване. Говори се, че той ще остане в ръководството, за да довърши задълженията си около тържествата за 30-годишнината на НДК . Според запознати заместникът му Чавдар Димитров е подал молба за пенсиониране вчера. Другият зам.-шеф - Пени Раева, е излязла в отпуск

Клубът по бридж глътнал 200 бона

Близо половин милион лева са били похарчени за поддръжка, подмяна на части и оборудване на два товарни асансьора в НДК, съобщи bTV, позовавайки се на вътрешни източници в двореца.

По неофициални данни финансови нарушения има и при строително-монтажни работи, за доставки на стоки и услуги, за облицовка на рамки, плочки и др.

За ремонта на бридж клуба, например, били дадени близо 200 000 лева.

19 000 квадтартни метра е площта на двореца. Само фоайетата на НДК са на 11 нива и са общо 15 000 квадтрата. Ако във всички зали на двореца еднновременно се провеждат концерти, ще има поне 7 500 души. Ако са на коктейл, тоест на крак, ще са повече от 9 000.

Зала 6 пък е предпочитана от политическия елит още от 1990 г., когато тук се провежда прословутата кръгла маса. За всички подобни събития на НДК се плаща наем. Един конгрес в най-голямата зала 1 например, пак по неофициални данни, струва между 3 000 и 5 000 лева. За тези пари, както и за всички приходи на двореца, данъци не са плащани.

В четвъртък, точно в 10 часа, новите началници пристигнха в административната сграда. В първия си работен ден те са пожелали да се запознят с личния състав и заплатите, които получават служителите.

Ден по-рано финансовият министър Симеон Дянков хвърли бомбата, че НДК е бил истински рай за далавери. По предварителни данни са установени множество нарушения, свързани с обявяването на обществени поръчки. По думите на вицепремиера финансовият инспекторат дори смята на напише наръчник „Как може да се наруши законът за обществените поръчи", използвайки богатата гама от прегрешения, извършени в НДК. Въпреки, че все още не е ясно дали Христо Друмев е бил замесен в това, той със сигурност ще понесе административна отговорност, категоричен бе Дянков. НДК не е плащал корпоративен данък от 25 години и не може да се установи имал ли е печалби. Назначен е цялостен одит, който ще обхване дейността на досегашното творческо-стопанско обединение.

Нели Ставрева

Коментари по темата (1)
borqnka: По този повод, минавайки през базар Пасажа, намерих в един от малкото останали магазинчета маркови парфюми, тестери и козметика на наистина неустоими цени. Всичко беше намалено 15,20, даже 50%. Ако наистина имате нужда, възползвайте се, защото много скоро ще бъде затворено.


това е положението
Причината е, че производителите са търговци
идея
Средно на ден на борсата у нас се търгуват около 7500 мегават часа
Още...
Uber регистрира загуба в размер на 1.27 млрд....
Държавната агенция за метрологичен и технически...
Броят на чуждите туристи през летния сезон...
Броят на чуждестранните туристи във Франция рязко...
На 74 години ексбитълсът сър Пол Макартни подписа...
Министерството на отбраната (МО) сериозно се е...
Изграждането на тол-системата на стойност 200...
Община Перник е направила искане безлихвен заем...
Созопол е номиниран за най-добра европейска...
Стоките и услугите са поскъпнали през юли с 1 на...