06.05.2011 г.

Изпразват НДК

Наемателите не плащали с години, борчовете им надхвърлят милион

Новите шефове на НДК развъртяха метлата. Повечето фирми, които се помещават в двореца, ще бъдат изритани, защото не са си плащали наемите с години, научи Дартс нюз. Предстоящата чистка е била обсъдена на среща на вицепремиера Симеон Дянков с назначеното от него ръководство.

НДК е наемодател на 43 фирми. Сред най-големите длъжници е печатница „Дедракс”. Борчовете й от наеми възлизат на 800 000 лв. Рестораннтите „Скай Плаза”, „Континентал Плаза” и „Форум” са натрупали над 100 000 лв. задължения. Наемателите от базар „Пасажа” имат да дават над 30 000 евро.

Досегашният директор Христо Друмев още не е получил заповед за освобождаване. Говори се, че той ще остане в ръководството, за да довърши задълженията си около тържествата за 30-годишнината на НДК . Според запознати заместникът му Чавдар Димитров е подал молба за пенсиониране вчера. Другият зам.-шеф - Пени Раева, е излязла в отпуск

Клубът по бридж глътнал 200 бона

Близо половин милион лева са били похарчени за поддръжка, подмяна на части и оборудване на два товарни асансьора в НДК, съобщи bTV, позовавайки се на вътрешни източници в двореца.

По неофициални данни финансови нарушения има и при строително-монтажни работи, за доставки на стоки и услуги, за облицовка на рамки, плочки и др.

За ремонта на бридж клуба, например, били дадени близо 200 000 лева.

19 000 квадтартни метра е площта на двореца. Само фоайетата на НДК са на 11 нива и са общо 15 000 квадтрата. Ако във всички зали на двореца еднновременно се провеждат концерти, ще има поне 7 500 души. Ако са на коктейл, тоест на крак, ще са повече от 9 000.

Зала 6 пък е предпочитана от политическия елит още от 1990 г., когато тук се провежда прословутата кръгла маса. За всички подобни събития на НДК се плаща наем. Един конгрес в най-голямата зала 1 например, пак по неофициални данни, струва между 3 000 и 5 000 лева. За тези пари, както и за всички приходи на двореца, данъци не са плащани.

В четвъртък, точно в 10 часа, новите началници пристигнха в административната сграда. В първия си работен ден те са пожелали да се запознят с личния състав и заплатите, които получават служителите.

Ден по-рано финансовият министър Симеон Дянков хвърли бомбата, че НДК е бил истински рай за далавери. По предварителни данни са установени множество нарушения, свързани с обявяването на обществени поръчки. По думите на вицепремиера финансовият инспекторат дори смята на напише наръчник „Как може да се наруши законът за обществените поръчи", използвайки богатата гама от прегрешения, извършени в НДК. Въпреки, че все още не е ясно дали Христо Друмев е бил замесен в това, той със сигурност ще понесе административна отговорност, категоричен бе Дянков. НДК не е плащал корпоративен данък от 25 години и не може да се установи имал ли е печалби. Назначен е цялостен одит, който ще обхване дейността на досегашното творческо-стопанско обединение.

Нели Ставрева

Коментари по темата (1)
borqnka: По този повод, минавайки през базар Пасажа, намерих в един от малкото останали магазинчета маркови парфюми, тестери и козметика на наистина неустоими цени. Всичко беше намалено 15,20, даже 50%. Ако наистина имате нужда, възползвайте се, защото много скоро ще бъде затворено.


тенденция
Тенденциите показват, че това става все по-важно за българските потребители
да се знае
От кухнята на Лактима Балкан
Още...
Международната рейтингова агенция S&P Global...
България е покрила критериите за влизане в...
Зaгyбитe зa тypcкaтa лиpa ce зaдълбoчиxa в...
Минискандал, в който бяха замесени имената на...
Приходите от туризма през 2016 г. са рекордно...
Потребителите в Европа изоставят плащанията в...
Опозицията в парламентарната комисия по бюджет и...
Френските компании „Електрисити дьо Франс“ и...
100 фирми, които са създадени наскоро, нямат...
Сериозен ръст на туристите от Турция отчитат в...