В. Търново
28°
Малко облачно
събота, 13.02.2016 г. 08:39:16
05.01.2016 г.

Чиновниците в ЕС с по-високи заплати

Повишението е заради увеличена работа

Служителите в институциите на ЕС ще получат тази година увеличение на заплатите с 2,4% и това ще натовари бюджета със 100 милиона евро годишно, съобщи RTL. Решението предизвиква противоречия на фона на изискването към държавите от ЕС да намалят разноските за администрацията. Коментарът е, че подобен подход разпалва допълнително антиевропейските и еврофобските настроения. 

Представител на фондация "Робер Шуман" определя решението като "лошо послание в неподходящ момент". По неговите думи вместо сами да се потупват по гърба, чиновниците в ЕС трябва да потърсят решения на кризите пред Европа с мигрантите, с вътрешния пазар, с Гърция и еврозоната, със състоянието на икономиката. Критиците отбелязват също, че ЕС е изправен пред разпадането на Шенген и предстоящия британски референдум.

Обяснението за повишаването на заплатите е свързано с допълнителната натовареност на чиновниците в последните месеци. Националните администрации са били натоварени не по-малко, но там повишение на възнагражденията не се обсъжда. 

За последните пет години чиновниците на ЕС са получили повишение от един процент на заплатите, но занапред тази индексация ще бъде автоматична и няма да може да бъде възпрепятствана от Европейския парламент. В европейските институции съществуват дузина категории на заплащане, като възнагражденията са най-често между 3000 и над 20 000 евро на месец. Към тези суми се прибавят множество допълнителни приходи, като чиновниците имат правото на ограничено данъчно облагане, почти двойно по-ниско от всички останали, работещи в Белгия, Люксембург и Франция.
Коментари по темата (0)


обобщение
11% от населението на страната са убити или ранени в размириците
данни
Дори и след 10 години борчовете им ще са високи
Още...
Европейският съюз (ЕС) постави ултиматум на...
Сблъсъци между протестиращи и полиция избухнаха в...
Двама българи бяха осъдени в Швеция на три години...
Пететажна сграда се срути днес в центъра на...
Южна Корея е прекъснала подаването на...
Български алпинист е загинал при опита си да...
Британският в. "Индипендънт" спира да излиза на...
Френските власти искат да евакуират хиляда...
Земетресение с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер...
Голям национален протест в Гърция. Очаква се...