Перник
26°
Малко облачно
четвъртък, 26.05.2016 г. 09:44:39
16.03.2016 г.

Откъси от Библията в обучението по литература

Включват и два сонета от Шекспир в програмата за осми клас

Осмокласниците може да изучават откъси от Библията за Исус и Богородица. Такива текстове са включени в проекта на новата учебна програма по литература за осми клас. Това стана, след като проектите на новите учебни програми за втори, шести и осми клас бяха обсъдени в страната с около 2000 учители, обясни днес на дискусия в София заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той уточни, че тези откъси сега ги няма в програмата за осми клас.

На обсъждането на програмите с ученици присъстваха министърът на образованието и науката Меглена Кунева, експерти от МОН и учители. „Има включени и два сонета от Шекспир в програмата за осми клас”, каза Стаматов. Той съобщи, че след обсъжданията има няколко промени, като в първоначалната програма откъсът от „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски се предвиждаше да се учи на три места, но в окончателния вариант на програмата, който ще бъде предложен за утвърждаване, присъства на четири места. Така откъсът от творбата на Паисий ще се учи по литература в девети клас и три пъти по история - в седми, осми и в десети клас.

От възрожденските текстове от шести клас – „Къде си, вярна, ти любов народна?”, е заложен в учебника по музика за шести клас, по литература в седми клас е предвидено изучаването на „Стани, стани юнак балкански” и „Вятър ечи”, а „Хубава си, моя горо” е в шести клас. „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” и откъс за Крали Марко са предвидени да се учат по история в шести клас, както и като един много важен пример за междупредметни връзки”, каза Стаматов. Той обясни, че творбата за Балканджи Йово ще се учи по история като пример за междупредметна връзка между литературата и историята.

Коментари по темата (0)


в бъдеще
Ще се изпитват един по един, по електронен път в помещение
да се знае
Тези за II - VII клас ще трябва да се използват три години
статистика
Две трети от възрастните хора преживяват с до 10 лв. на ден
Още...
Откъснати села и паднали мостове - това е...
В министерството на образованието и науката...
Отнесени са покриви, паднали са дървета,...
Видин, Монтана и Ловеч са най-прашните градове у...
Жълт код за силен вятър в 17 области в страната е...
Почина и второто близначе, което падна от осмия...
По повод Деня на детето всеки родител, който...
Строежът на третия лъч на метрото на кръстовището...
Родители на деца с увреждания ще протестират в...
Въпреки че входът към родното висше образование е...