16.03.2016 г.

Откъси от Библията в обучението по литература

Включват и два сонета от Шекспир в програмата за осми клас

Осмокласниците може да изучават откъси от Библията за Исус и Богородица. Такива текстове са включени в проекта на новата учебна програма по литература за осми клас. Това стана, след като проектите на новите учебни програми за втори, шести и осми клас бяха обсъдени в страната с около 2000 учители, обясни днес на дискусия в София заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той уточни, че тези откъси сега ги няма в програмата за осми клас.

На обсъждането на програмите с ученици присъстваха министърът на образованието и науката Меглена Кунева, експерти от МОН и учители. „Има включени и два сонета от Шекспир в програмата за осми клас”, каза Стаматов. Той съобщи, че след обсъжданията има няколко промени, като в първоначалната програма откъсът от „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски се предвиждаше да се учи на три места, но в окончателния вариант на програмата, който ще бъде предложен за утвърждаване, присъства на четири места. Така откъсът от творбата на Паисий ще се учи по литература в девети клас и три пъти по история - в седми, осми и в десети клас.

От възрожденските текстове от шести клас – „Къде си, вярна, ти любов народна?”, е заложен в учебника по музика за шести клас, по литература в седми клас е предвидено изучаването на „Стани, стани юнак балкански” и „Вятър ечи”, а „Хубава си, моя горо” е в шести клас. „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” и откъс за Крали Марко са предвидени да се учат по история в шести клас, както и като един много важен пример за междупредметни връзки”, каза Стаматов. Той обясни, че творбата за Балканджи Йово ще се учи по история като пример за междупредметна връзка между литературата и историята.

Коментари по темата (0)


Още...
Три джипа, купени през декември 2015 г. от три...
Следващия път, като стана премиер, ще се движа с...
Докарахме я дотам, че да спасяваме Европа - така...
Около една пета от общините в страната не...
Две трети от завършващите дванадесетокласници или...
Предупреждение за силни ветрове в цялата...
Майката Теодора Камашикова-Милева извела детето...
В навечерието на Никулден Изпълнителна агенция по...
Представител на точните науки ще ръководи...