16.03.2016 г.

Откъси от Библията в обучението по литература

Включват и два сонета от Шекспир в програмата за осми клас

Осмокласниците може да изучават откъси от Библията за Исус и Богородица. Такива текстове са включени в проекта на новата учебна програма по литература за осми клас. Това стана, след като проектите на новите учебни програми за втори, шести и осми клас бяха обсъдени в страната с около 2000 учители, обясни днес на дискусия в София заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той уточни, че тези откъси сега ги няма в програмата за осми клас.

На обсъждането на програмите с ученици присъстваха министърът на образованието и науката Меглена Кунева, експерти от МОН и учители. „Има включени и два сонета от Шекспир в програмата за осми клас”, каза Стаматов. Той съобщи, че след обсъжданията има няколко промени, като в първоначалната програма откъсът от „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски се предвиждаше да се учи на три места, но в окончателния вариант на програмата, който ще бъде предложен за утвърждаване, присъства на четири места. Така откъсът от творбата на Паисий ще се учи по литература в девети клас и три пъти по история - в седми, осми и в десети клас.

От възрожденските текстове от шести клас – „Къде си, вярна, ти любов народна?”, е заложен в учебника по музика за шести клас, по литература в седми клас е предвидено изучаването на „Стани, стани юнак балкански” и „Вятър ечи”, а „Хубава си, моя горо” е в шести клас. „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” и откъс за Крали Марко са предвидени да се учат по история в шести клас, както и като един много важен пример за междупредметни връзки”, каза Стаматов. Той обясни, че творбата за Балканджи Йово ще се учи по история като пример за междупредметна връзка между литературата и историята.

Коментари по темата (0)


в бъдеще
Ще се изпитват един по един, по електронен път в помещение
да се знае
Тези за II - VII клас ще трябва да се използват три години
статистика
Две трети от възрастните хора преживяват с до 10 лв. на ден
Още...
Да вали почти непрекъснато до Гергьовден, на...
Днес е крайният срок за подаване на данъчни...
Очаква ни цяла седмица с дъжд и гръмотевици.Ще...
На втория ден от Възкресение Хростово днес...
От 10.00 ч. до 20.00 ч. в неделя - 1 май, ще има...
На 1 май (по нов стил, 20 април по стар стил) се...
Честито Възкресение Христово! Днес православието...
Днес Православната църква чества Велика събота -...
Брошури с информация за обходни маршрути и...
Днес се очаква натоварен трафик през целия ден по...