26.10.2013 г.

Студентите: Пълна блокада на университета

Слагат вериги на вратите отвътре, обявиха автономия за оставка

Снимка: Никола Ончев

Вериги затвориха отвътре вратите на Софийския университет, протестиращите студенти обявиха тотална окупация на Алма матер. Блокадата ще е безсрочна, категорични са младежите.
Бунт 134 затвори бул. "Васил Левски", коли не се движеха и по "Цар Освободител" от Орлов мост до СУ. 


Протестиращите студенти излязоха с Декларация, в която се казва:

Уважаеми г-н Ректор, уважаеми госпожи и господа преподаватели и администратори в Алма матер, скъпи колеги – докторанти и студенти, уважаеми съграждани!

Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество, страхувайки се единствено от страха, желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката, предвиждайки неминуемите отрицателни ефекти от продължаването на мандата на XLII-то Народно събрание, разгневени срещу системното накърняване на конституционния ред в страната, убедени, че принципността и прозрачността на управленческия процес е условие, без което не може да съществува истински ред, заставайки непоколебимо на страната на равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос, имайки висшата цел България да бъде държава с управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди, напълно сигурни, че като студенти и граждани имаме пълното право на законни и осветени от демократична традиция протестни действия и че Университетът е място на стойности, а не само на лекции, приемайки с радост заявената подкрепа на водещи университетски преподаватели и на възмутените граждани, протестиращи вече над четири месеца срещу управление, изпаднало в морален колапс; и вярвайки в справедливата воля за промяна на българското гражданско общество, ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна ОКУПАЦИЯ на Ректората на това наистина Висше училище със следните ЦЕЛИ:

1. Незабавно разпускане на XLII-то Народно събрание; 2. Възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори; 3. Нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление; 4. Превръщането на България в цивилизована, правова държава; 5. Утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности.
ОКУПАЦИЯТА на Ректората на нашия Университет ще протече при следните УСЛОВИЯ: 1. Установяване на окупационен студентски контрол върху сградата на Ректората; 2. Възпрепятстване на редовни учебни и повечето административни дейности в Ректората; 3. Самостоятелно осигуряване на реда в Ректората при стриктно спазване на университетската автономия и без външни намеси; 4. Спазване на досега приетите Правила от Декларацията за частичната Окупация на 272 аудитория от 23-25 октомври 2013; 5. Опазване на имуществото на Университета и уважение към Ректора и университетското ръководство; 6. Установяване на наш строг пропускателен режим на входовете и изходите на Ректората; 7. Допускане при възможност на силно ограничен брой администратори по препоръка на университетското ръководство за онзи минимален брой дейности, без който Университетът би претърпял значителни загуби от финансов и/или научен характер.
Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България.

Ние, студентите 272 аудитория, Ректорат на СУ, София, 25 октомври 2013


facebook Добави в Svejo
Коментари по темата (1)
Antikomunist: Вместо да гледаме сеир всички тази вечер пред университета в 18 часа и оставка !!Да не предаваме собствените си деца братя!!


щедро сърце
Договорът е с 4 банки, срокът му - половин година
Идея
Нова промяна в Наказателния кодекс внесоха депутати
Рестарт
Президентът назначава главния секретар и шефът на ДАНС
Още...
Премиерът Бойко Борисов спира коледните бонуси в...
Нови болници и нови дейности в сега...
Депутатите ще решат дали пенсионната реформа,...
ГЕРБ е на път да се откаже от пенсионната си...
Трябва да се дипломатични, но твърди с Русия....
Пари и пенсии влизат в пленарна зала днес....
Президентът Росен Плевнелиев обяви, че правото на...
Съдебната реформа влиза в парламента през януари....
„Няма да подкрепим в парламента възможността за...
Правителството на САЩ изразява дълбока...