Бургас
18°
Малко облачно
вторник, 27.01.2015 г. 18:51:12
Горещи теми:
26.10.2013 г.

Студентите: Пълна блокада на университета

Слагат вериги на вратите отвътре, обявиха автономия за оставка

Снимка: Никола Ончев

Вериги затвориха отвътре вратите на Софийския университет, протестиращите студенти обявиха тотална окупация на Алма матер. Блокадата ще е безсрочна, категорични са младежите.
Бунт 134 затвори бул. "Васил Левски", коли не се движеха и по "Цар Освободител" от Орлов мост до СУ. 


Протестиращите студенти излязоха с Декларация, в която се казва:

Уважаеми г-н Ректор, уважаеми госпожи и господа преподаватели и администратори в Алма матер, скъпи колеги – докторанти и студенти, уважаеми съграждани!

Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество, страхувайки се единствено от страха, желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката, предвиждайки неминуемите отрицателни ефекти от продължаването на мандата на XLII-то Народно събрание, разгневени срещу системното накърняване на конституционния ред в страната, убедени, че принципността и прозрачността на управленческия процес е условие, без което не може да съществува истински ред, заставайки непоколебимо на страната на равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос, имайки висшата цел България да бъде държава с управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди, напълно сигурни, че като студенти и граждани имаме пълното право на законни и осветени от демократична традиция протестни действия и че Университетът е място на стойности, а не само на лекции, приемайки с радост заявената подкрепа на водещи университетски преподаватели и на възмутените граждани, протестиращи вече над четири месеца срещу управление, изпаднало в морален колапс; и вярвайки в справедливата воля за промяна на българското гражданско общество, ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна ОКУПАЦИЯ на Ректората на това наистина Висше училище със следните ЦЕЛИ:

1. Незабавно разпускане на XLII-то Народно събрание; 2. Възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори; 3. Нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление; 4. Превръщането на България в цивилизована, правова държава; 5. Утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности.
ОКУПАЦИЯТА на Ректората на нашия Университет ще протече при следните УСЛОВИЯ: 1. Установяване на окупационен студентски контрол върху сградата на Ректората; 2. Възпрепятстване на редовни учебни и повечето административни дейности в Ректората; 3. Самостоятелно осигуряване на реда в Ректората при стриктно спазване на университетската автономия и без външни намеси; 4. Спазване на досега приетите Правила от Декларацията за частичната Окупация на 272 аудитория от 23-25 октомври 2013; 5. Опазване на имуществото на Университета и уважение към Ректора и университетското ръководство; 6. Установяване на наш строг пропускателен режим на входовете и изходите на Ректората; 7. Допускане при възможност на силно ограничен брой администратори по препоръка на университетското ръководство за онзи минимален брой дейности, без който Университетът би претърпял значителни загуби от финансов и/или научен характер.
Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България.

Ние, студентите 272 аудитория, Ректорат на СУ, София, 25 октомври 2013


facebook Добави в Svejo
Коментари по темата (1)
Antikomunist: Вместо да гледаме сеир всички тази вечер пред университета в 18 часа и оставка !!Да не предаваме собствените си деца братя!!


бъдеще
Кабинетът готов да управлява до 2018 г.
Браво
Нарастващото доверие към кабинета е добър знак
обрат
Парите в Сребърния фонд, ако изберем НОИ
Още...
Парламентарната група на Българския демократичен...
Главният прокурор на Република България Сотир...
Евродепутатът Николай Бареков ще води у нас...
Не бива да допускаме разделение в обществото и...
Глоба чака всеки чиновник у нас, който проваля...
Оценката за настоящия кабинет не може да бъде...
Парламентарната комисия по енергетика ще...
Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев бе...
Престъпленията на нацизма не трябва да бъдат...
Напредъкът на България в съдебната реформа и в...