Пловдив
11°
Разкъсана облачност
четвъртък, 30.10.2014 г. 20:54:28
Горещи теми:
18.09.2011 г.

София отличи талантите си

Призове получиха Рангел Вълчанов, Бина Харалампиева,Виктор Чучков

 Бина Харалампиева получи приз за

театралните си спектакли

Снимки: БГНЕС

 На сцената на Народния театър актьорите

Калин Врачански, Роберт Янакиев, Алексан-

дър Кадиев забавляваха публиката

Големият български режисьор Рангел Вълчанов бе награден за постижения в областта на културата на празничната церемония в Народния театър "Иван Вазов".

Творецът, когото наричат най-добрият филмов режисьор на 20 век, не успя да получи лично приза си от кмета Йорданка Фандъкова, а изпрати дъщеря си, която предаде неговото "Уважаема г-жо Фандъкова, предполагам, че преди да станете кмет, сте проучили как стои въпросът с наименованието на поверения ви град, и ако да – споделете, моля ви, как така богинята София, една прочута богиня на мъдростта, си е дала името на нашата столица. Може би е решила, че след като в този град живеят толкова много глупаци, това ще е нейният исторически шанс да ги превъзпита. А може би това население е било природно мъдро и съвсем естествено е да накичи ревера си с името на мъдрата София. Това е – и богиня и население взаимно се откриват. Най-после в историята капакът си намира тенджерата, а сега тази награда се явява нещо като капак на моята тенджера, за което се покланям, признателен и благодарен, че вече с наградата, ще мога на воля и безнаказано да хвърлям боклука си, където ми душа иска, ще си плюя демонстративно по спирки и тротоари, ще си паркирам върху треви и цветя по градинките, ще мърсувам с любимото си куче по детските площадки, ще драскам графити, където българският ми талант с английски думи ще блесне и още, и още... Сега дано да ни е жива и здрава София, а с нея и ние – софийските мъдри чеда", гласи обръщението на Вълчанов в типичния за него шеговит стил.

В празничната церемония, посветена на празника на столицата, се включиха се включиха и артисти от театрите "Възраждане", Малък градски театър "Зад канала", "София" и Столичен куклен театър - Пламен Манасиев, Илка Зафирова, Роберт Янакиев, Мая Бежанска, Татяна Захова.

Имаше и още музикални изпълненията на "Софийските солисти" с диригент Пламен Джуров. Интересен подарък получи София от правителството на Русия – великолепното изпълнение Марина Шутова. Примата на "Болшой театър" очарова софийската публика с откъс от операта "Кармен" на Жорж Бизе.

На сцената се качиха още и Стоян Янкулов и Елица Тодорова, Миро, детска вокална група "Мечо Пух". Румен Цонев пък направ авторският спектакъл.

Актрисата Илка Зафирова направи интересен коментар по повод тържествата и каза, че София е един град на кръстопът, който отбелязва своя празник и отличава своите таланти. Наградата за литература за втора поредна година се връчи на преводача Ана Златкова за превода на "Безгръбначна Испания" на големия испански философ и есеист Хосе Оргета-и-Гасет. Директорът на Малък градски театър "Зад канала" Бина Харалампиева бе отличена за театрални постижения. В категорията за музика призове бяха присъдени на Софийската филхармония. През изминалата година музикантите са изнесли близо 100 концерта в цялата страната. Наградата за изобразително изкуство получи проф. Пламен Вълчев, който изготви проект за пощенска марка, с която се отбелязват 1700 години от издаването на Сердикийския едикт. Отличеният в категорията "кино" бе Виктор Чучков за "Тилт". Наградата за архитектура отиде при арх. Борислав Богданов, който проектира сградата на училище "Дорис Тенеси" в кв. "Бели Брези".

facebook Добави в Svejo
Коментари по темата (0)


Решение
Ще се посвети на семейния живот
Пауза
Без "Деконструкция" до вота
Постижение
Израпирал 1560 думи за шест минути и четири секунди
Още...
Тази вечер ще стартира една от последните мисии...
Театър "Българска армия" пуска билети на половин...
Елтън Джон събра 3,7 милиона долара за фондацията...
Подгряващите музиканти на СЕСА - Dzambo Agusevi...
За стотици деца и техните родители неделният...
Популярният композитор и саксофонист Борис Ковач...
Холивудските звезди Джордж Клуни и Бен Афлек и...
Вампири, дяволи и дори касапи взривиха концерта...
Социален фонд "За достойни старини" и Клуб на...
Те са най-чаровните и сексапилни водещи, но тази...