18.09.2011 г.

София отличи талантите си

Призове получиха Рангел Вълчанов, Бина Харалампиева,Виктор Чучков

 Бина Харалампиева получи приз за

театралните си спектакли

Снимки: БГНЕС

 На сцената на Народния театър актьорите

Калин Врачански, Роберт Янакиев, Алексан-

дър Кадиев забавляваха публиката

Големият български режисьор Рангел Вълчанов бе награден за постижения в областта на културата на празничната церемония в Народния театър "Иван Вазов".

Творецът, когото наричат най-добрият филмов режисьор на 20 век, не успя да получи лично приза си от кмета Йорданка Фандъкова, а изпрати дъщеря си, която предаде неговото "Уважаема г-жо Фандъкова, предполагам, че преди да станете кмет, сте проучили как стои въпросът с наименованието на поверения ви град, и ако да – споделете, моля ви, как така богинята София, една прочута богиня на мъдростта, си е дала името на нашата столица. Може би е решила, че след като в този град живеят толкова много глупаци, това ще е нейният исторически шанс да ги превъзпита. А може би това население е било природно мъдро и съвсем естествено е да накичи ревера си с името на мъдрата София. Това е – и богиня и население взаимно се откриват. Най-после в историята капакът си намира тенджерата, а сега тази награда се явява нещо като капак на моята тенджера, за което се покланям, признателен и благодарен, че вече с наградата, ще мога на воля и безнаказано да хвърлям боклука си, където ми душа иска, ще си плюя демонстративно по спирки и тротоари, ще си паркирам върху треви и цветя по градинките, ще мърсувам с любимото си куче по детските площадки, ще драскам графити, където българският ми талант с английски думи ще блесне и още, и още... Сега дано да ни е жива и здрава София, а с нея и ние – софийските мъдри чеда", гласи обръщението на Вълчанов в типичния за него шеговит стил.

В празничната церемония, посветена на празника на столицата, се включиха се включиха и артисти от театрите "Възраждане", Малък градски театър "Зад канала", "София" и Столичен куклен театър - Пламен Манасиев, Илка Зафирова, Роберт Янакиев, Мая Бежанска, Татяна Захова.

Имаше и още музикални изпълненията на "Софийските солисти" с диригент Пламен Джуров. Интересен подарък получи София от правителството на Русия – великолепното изпълнение Марина Шутова. Примата на "Болшой театър" очарова софийската публика с откъс от операта "Кармен" на Жорж Бизе.

На сцената се качиха още и Стоян Янкулов и Елица Тодорова, Миро, детска вокална група "Мечо Пух". Румен Цонев пък направ авторският спектакъл.

Актрисата Илка Зафирова направи интересен коментар по повод тържествата и каза, че София е един град на кръстопът, който отбелязва своя празник и отличава своите таланти. Наградата за литература за втора поредна година се връчи на преводача Ана Златкова за превода на "Безгръбначна Испания" на големия испански философ и есеист Хосе Оргета-и-Гасет. Директорът на Малък градски театър "Зад канала" Бина Харалампиева бе отличена за театрални постижения. В категорията за музика призове бяха присъдени на Софийската филхармония. През изминалата година музикантите са изнесли близо 100 концерта в цялата страната. Наградата за изобразително изкуство получи проф. Пламен Вълчев, който изготви проект за пощенска марка, с която се отбелязват 1700 години от издаването на Сердикийския едикт. Отличеният в категорията "кино" бе Виктор Чучков за "Тилт". Наградата за архитектура отиде при арх. Борислав Богданов, който проектира сградата на училище "Дорис Тенеси" в кв. "Бели Брези".

Коментари по темата (0)


решение
Откраднал композицията за "Аризонска мечта" от френски музикант
продукция
Сценарист е Дуейн Уоръл
интервю
Или защо един музикант предпочете България пред Австрия
Още...
Биографичният документален филм за Андрей Баташов...
Започва мащабен ремонт на Драматичния театър...
Третият албум на Адел ще се появи на пазара в...
От рак на черния дроб, на 82-годишна възраст,...
Десетки малчугани се събраха днес в столична...
Чарли Шийн изяви желание да се включи в...
Най-актуалните френски звезди ще пеят на...
Звездата от миналогодишния риалити формат...
Точно преди година Валери Петров пое пътя си към...
Дъщерята на Бате Енчо Ева Данаилова ще участва в...