Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Cycling Политика

УЯЗВИХА ЛИ ЗАПАДНИТЕ САНКЦИИ РУСИЯ?

2,5 млн. руснаци са изпаднали под границата на бедността през последните 2 г.

Наскоро ЕС реши да не налага на Русия икономически санкции – този път заради участието й в сирийската гражданска война. След острата международна критика заради многото цивилни жертви в Сирия руските ВВС прекратиха бомбардировките си срещу бунтовниците в Алепо. А в четвъртък президентът Путин заяви в Сочи, че Русия се въздържа от действия.

В Москва говорят за “нова икономическа реалност”. Става дума за условията, в които съществува Русия след анексията на Крим: западни санкции, ниски цени на петрола, девалвация на рублата, рецесия, инфлация. Най-голямата опасност произтича от ограничения достъп до съвременни технологии, заяви президентът Путин на конференция в Москва в началото на октомври. Факт е, че според 72% от руснаците санкциите дават отражение върху икономическото положение на страната, както показват данни от допитване на центъра “Левада.” Също толкова обаче смятат, че няма нужда от никаква промяна на руската политика. Едва всеки 5-и е за компромиси и отстъпки, за да бъдат отменени санкциите.

Бившият финансов министър Алексей Кудрин твърди, че руският БВП губи от санкциите годишно “между 0,8 и 1 процента” от ръста си. Преди година Кудрин беше оценил щетите на 1,5%. Обикновените руснаци усещат въздействието на санкциите най-вече по изтънялото си портмоне.

Цените на хранителните продукти са скочили с една трета за последните две години главно вследствие на контрамерките на Кремъл. 2,5 млн. руснаци са изпаднали под границата на бедността през последните 2 г.Общият брой на хората, живеещи в бедност, възлиза на 21,4 млн. души, съобщава официалната руска статистика.

Американската рейтингова агенция “Стандарт енд Пуърс” завиши прогнозите си за 20 водещи руски концерна, сред които и за петролния гигант “Роснефт”. Рейтинговата агенция предполага, че руската икономика вече се е приспособила към новите условия и отново може да започне да бележи ръст. Руското правителство прогнозира стопански ръст между 0,6 и 2,1% до 2019 г.

Според Министерството на икономиката обаче през идните 20 г. се очаква стагнация с незначителен икономически прираст. Оценката за въздействието на санкциите явно е въпрос на политическа гледна точка. От една страна, санкциите не постигнаха главната си цел – да прекратят войната в Източна Украйна. Примирието там е крехко. Но все пак в региона не избухна по-голяма война между Киев и Москва и според някои това се дължи тъкмо на санкциите, затова говорят за успех. За въздействието им косвено говори и фактът, че Русия все по-гръмко настоява за тяхната отмяна.

От “Дойче веле”, със съкращения

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *