Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

АБВ напуска властта

 

АБВ напуска властта, съобщи зам.-шефът на партията Румен Петков на брифинг. Хората на Георги Първанов разкриха, че чашата на търпение била преляла, след като не били поканени на днешната среща при парламентарната шефка Цецка Цачева за промените в Изборния кодекс, на която по покана на премиера Бойко Борисов се събраха партиите от управляващото мнозинство.

Докато се очакваше днес Патриотичният фронт да обяви дали ще продължи да подкрепя правителството поради разногласия за това как да се осъществява гласуването в чужбина, решението на АБВ се оказа истински обрат .Срещата беше наречена от зам.-председателя на партията „днешната спявка, завършила с прегръдки и целувки къде влажни, къде по-малко влажни“.

„Ние не сме били канени, това е част от абсурда на правенето на политика, след като той е възприемчив за останалите, успех!“, отсече Петков. „Решихме да преустановим партньорството за подкрепа и да изтеглим нашите представители във властта“, заяви Румен Петков. „Оттеглянето на подкрепата на АБВ ще бъде гласувано на Националния съвет на партията в неделя“, уточни зам.-шефът на АБВ. Тогава ще решат и дали да изтеглят вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и всички представители на АБВ от изпълнителната власт.

„Отчитаме добрата дейност на Ивайло Калфин като социален министър, добрата работа на парламентарната група в законодателството, но не сме доволни от диалога в коалицията“, обясни Петков. Петков побърза да опровергае всякакви предположения, че ще има подобряване на диалога с БСП. „Условия за водене на диалог с БСП няма да бъдат приети“, заяви още Петков, попитан дали това положение не ги сближава с БСП. Емил Кало заяви, че не става дума за търговия, „а отказ от един модел, който година и половина се опитахме да променим, но това не стана. Не сме съгласни с начина на водене на политика“. 

ГЕРБ има 83 депутати, Патриотичният фронт – 18, а 13 депутати от Реформаторския блок продължават да подкрепят кабинета. Това прави общо 114 гласа, което е по-малко от гарантиращите стабилност на всяко правителство поне 121 гласа. Кабинетът „Борисов“ често разчита и на гласовете на депутати от Българския демократичен център, но всеки случай е отделен, понеже те не са част от мнозинството.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *