Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Ако подадем оставка, все едно не сме внесли бюджет

 

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че при загуба на балотажа на президентските избори на 13 ноември, „в момента, в който се окаже, че нямаме подкрепа в обществото, ние ще върнем властта в ръцете на хората“. Пред БНТ той коментира, че при подаване на оставка, внесените законопроекти ще бъдат заличени и даде пример с проекта за бюджет за догодина, който предстои да бъде гледан от Народното събрание.

„Ако подадем оставка, все едно не сме внесли бюджета и тогава ще трябва да бъде внесен от някое друго правителство“, смята Горанов. Той добави, че предпочита Цачева да бъде следващият държавен глава и вярва, че това ще се случи. Горанов посочи, че ако хората искат промяна и не харесват това, което кабинетът прави, а БСП може да им предложи решение, „изпълнителната власт ще бъде освободена от нас“.

„Проблемът е каква промяна могат да предложат хората, застанали зад Радев“, смята финансовият министър. Той посочи, че президентът има ограничени правомощия в изпълнителната власт и заяви, че е наивно кампанията да минава в говорене за пенсии и социална политика.

За Бюджет 2017

В коментар за бюджета посочи, че външният дълг в края на тази година ще бъде около 25-25.5% от брутния вътрешен продукт, а следващата година ще намалее чувствително.

„Нямаме причина при балансиран бюджет, и излишък, при който ще приключи годината, да се трупа дълг“, каза Горанов. Той добави, че страната е на едно от челните места по най-нисък дълг, а успешните усилия на институциите да се подобри събираемостта са намалили зависимостта от теглене на нови заеми.

За съдебната реформа

Владислав Горанов коментира и съдебната реформа, която стана отново тема след загубата на Цецка Цачева на балотажа и последвалите ? разговори за подкрепа от Реформаторския блок. „Категорично трябва да продължи съдебната реформа. Много може да се направи, предстои да бъде внесен такъв законопроект“, заяви финансовият министър и посочи, че има какво да се направи по отношение на бързината на съдебния процес, която била изтъквана като основен проблем от бизнеса.

„На пръв поглед изключително лесни решения учудвам защо толкова години не са прилагани“, заяви той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *