Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Американци призоваха за удари срещу Асад

 

Над 50 дипломати от Държавния департамент на САЩ са призовали за въздушни удари срещу сирийския президент Башар Асад в документ, видян от в. „Уолстрийт джърнъл“ и цитиран от агенция „Ройтерс“.Документът, който критикува остро американската политика в Сирия, е подписан от 51 служители на департамента. Те настояват за удари срещу правителството в контекста на почти проваленото примирие, което бе постигнато по-рано тази година.

Нападение срещу Дамаск би било сериозна промяна за администрацията на президента Барак Обама, според когото САЩ не бива да се намесват директно във войната, макар да призовава за политически преход и излизане на Асад от властта.Държавен служител, който не е подписал текста, но го е чел, твърди, че Белият дом остава твърдо против задълбочаване на американското участие в конфликта и че призивът едва ли ще промени това.

Друг източник на агенцията твърди, че това са мнения на дипломати, работили по Сирия от години и намиращи сегашната политика за неефективна.Макар че подобни документи се разпространяват често, броят на подписите върху този е изумително голям, отбелязва агенцията. Държавният департамент не за пръв път настоява за по-сериозни действия спрямо Асад. През 2012 г. тогавашният държавен секретар Хилъри Клинтън предложи да се въоръжат и обучат бунтовници, но планът ? бе отхвърлен от Обама.Сегашният документ не споменава изпращане на сухопътни сили срещу Асад. В момента около 300 американци там провеждат контратерористични мисии срещу „Ислямска държава“, но не се сражават със силите на президента.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *