Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Спорт Футбол

Бойко и Камата посрещнаха японски футболисти

 Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов прие в Министерски съвет днес петима млади японски футболисти, придружени от треньор и директор по възпитателната част. Посещението им в България е по инициатива на футболната легенда Христо Стоичков и на евродепутата от ГЕРБ Емил Димитров, които също присъстваха на срещата.

В рамките на дните от 12 до 18 октомври играчите от младежкия тим „Вегалта“ (Сендай) ще участват, заедно с български футболисти, в съвместни тренировки във Футболна академия „Христо Стоичков“ в гр. Етрополе. Град Сендай от префектурата Мияги, от който е клуба „Вегалта“, беше силно засегнат от земетресението в Япония през март тази година.

Младежите, които пристигнаха в страната ни, са гимназисти на възраст между 16 и 18 години, засегнати в различна степен от природната стихия. Целта на проекта е престоят им в България да допринесе за по-бързото възстановяване и преодоляване на психологическите травми.

Премиерът Борисов окуражи младите спортисти като им даде за пример Христо Стоичков, който направи кариера в най-добрите футболни клубове и се превърна в световна легенда.

„Високите върхове се покоряват с труд и упоритост. Убеден съм, че ви чакат много успехи“, заяви министър-председателят.

На срещата присъства и посланикът на Япония у нас Н.Пр. Макото Ито. Той благодари за инициативата и подчерта, че жестът показва колко добри са отношенията между България и Япония.

Министър-председателят Бойко Борисов използва възможността чрез Н.Пр. посланик Ито да изрази своята почит и да поздрави новоизбрания японски премиер Йошихико Нода и членовете на кралското семейство.

Междувременно министърът на външните работи Николай Младенов връчи консулски патент на Христо Стоичков. С решение на Министерски съвет, носителят на „Златна топка“ бе назначен за почетен консул на областите Каталуния и Арагон.

Министър Младенов заяви, че България трябва да разчита за представителство на големи имена като Христо Стоичков и да застава зад тях.

Бившият играч на ЦСКА, Барселона и Парма от своя страна благодари за оказаната чест и обеща винаги да помага на българите в Испания и да не предизвиква главоболия на Министерство на външните работи.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *