Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Великобритания удвоява бюджета си за киберсигурнос

 

Великобритания ще инвестира 1.9 млрд лири (2.11 млрд. евро) в киберсигурността си през следващите 5 години, съобщава „Ройтерс“.Новата национална стратегия за киберсигурност цели да осигури финансиране, за да се създадат автоматични защити на бизнеса и британските граждани в интернет, както и да повиши квалификацията на работещите в сферата на киберсигурността.Обявените от финансовия министър Филип Хамънд средства са два пъти повече спрямо отпуснатите за киберсигурност за предходните 5 години (2011 – 2016 г.).“Трябва да отговорим на мащаба и темпа на заплахите, пред които сме изправени.

Новата ни стратегия ще ни позволи да предприемем по-сериозни стъпки, за да се защитим в киберпространството и да отговорим, когато бъдем атакувани“, гласи изявление на Хамънд.Плановете предвиждат създаване на нов център за изследване на киберсигурността, който да обедини усилията на университетските среди и центъра за иновации в Челтнъм и да подпомогне появата на компании, заминаващи се с подобна дейност онлайн.Новото звено ще се появи успоредно с новосъздадения през октомври Британски национален център по киберсигурност, в който работят около 700 души.Вчера в интервю за „Гардиън“ генералният директор на британската разузнавателна служба МИ5 Андрю Паркър обвини Русия, че използва пропаганда, шпионаж и кибератаки из цяла Европа.

Според него Русия все още разполага с много разузнавачи на място във Великобритания, но за разлика от времената на студената война сега използва и кибершпионаж. Москва се стреми да узнае военни тайни, информация за индустриални проекти, за всички сфери на икономиката, за действията на правителството и за външната политика на Великобритания.“Русия, изглежда, все повече се изживява като опозиция на Запада и се стреми да действа по съответния начин. Това се вижда от действията ? „на терен“ в Украйна и Сирия. Но голяма част от нейните действия в сферата на киберзаплахите остават извън полезрение. Руският шпионаж представляваше заплаха и по-рано в течение на десетилетия. Различното днес е, че тя има все повече средства на свое разположение“, подчертава той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *