Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Депутатите притеснени от положението в Турция

 

По-голяма част от депутатите не виждат пряка опасност за България отвъвеждането на извънредно положение в Турция, но се притестени за последствията и действията на Ердоган.

Не мисля, че обявяването на извънредно положение в Турция има пряко отражение за нашата национална сигурност, каза съпредседателят на групата на Реформаторския блок в парламента Радан Кънев „Всички сериозни тревоги за развитието на Турция, които бяха валидни вчера са още по-валидни към днешна дата с оглед на фактическото суспендиране на демокрацията и конституционния ред в Турция, но пак казвам не би трябвало да се разглежда като риск за нашата национална сигурност“, коментира Кънев. Той смята, че в тази ситуация да се планира провеждане на български национални избори в Турция изглежда нереалистично. Той даде пример с държави като Иран и Ирак, където също не се провеждат избори с оглед сигурността на тези, които провеждат изборите. „Как ще има български избори, там където няма турски?“, попита риторично Кънев.

Не виждам рискове за България в близко време, защото с това извънредно положение Ердоган решава вътрешни проблеми, коментира и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Става явно, че опозицията на Ердоган не е ликвидирана, тя е все още жива и тези крайни мерки са насочени срещу нея. Ще ми се в съседство с България да нямаме едно нови Чили, с един нов Пиночет и стадиона на който се извършват екзекуции. Връщам се към 1973 година, дано да нямаме такъв случай, но всичко върви на там“, каза Симеонов. „Този човек (Ердоган б.а.), явно е психически лабилен, явно страда от параноя, поведението му в нощта на преврата го показа и явно, че неговият стремеж към ликвидиране на всичко инакомислещи няма да спре, докато не се стигне до крайна форма на диктатура, което в бъдеще време не е добре за България“, смята Сименов. Според него България трябва да вземе мерки защото бъдещата Турция ще бъде „изцяло ислямска“ и „доста неприятен съсед“. Мерките, според Симеонов, са спешно завършване на оградата с прилежащите пътища, инвестиране в „свръхмодерно въоръжение“, връщането на наборната армия и ракетните бази.

Българското правителство и министърът на външните работи трябва да следи за спазването на човешките права в Турция, заяви депутатът от БСП Атанас Мерджанов. Той смята, че ще има много българи, които ще бъдат потърпевши от обявеното извънредно положение и за това българското правителство и министърът на външните работи трябва да са в усилен диалог и разговор с представители на турската държава. Мерджанове е притеснен, че всичко това се случва на фона на миграционен поток, от „който България ще бъде потърпевша“.

На другата крайност бе изказването на депутата от ГЕРБ Георг Георгиев. „Нямам притеснения по отношение на българските граждани и българската страна, заради обявеното извънредно положение в Турция“, каза Георгиев. „Към настоящия момент очакваме да се запознаем с параметрите и докато не бъде обявено във турския държавен вестник, какво ще се случва няма как да знаем, в какво ще се състои то“, заяви депутатът. Той обясни, че Народното събрание може да излезе само с позиция, която е в неговите правомощия, а външната политика на България се следи от кабинета и правителството. Народният представител допълни, че всички дипломатически представителства в Турция са във връзка с българските граждани там и на сайта на МВнР постоянно има информация към кого могат да се обръщат и информират.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *