Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

ЕС може да въведе визи за американци и канадци

 

Изпълнителната власт на Европейския съюз обмисля дали да изиска от американските и канадските граждани да кандидатстват за визи преди пътуване до блока, ход, който може да повиши напрежението докато Брюксел договаря търговски пакт с Вашингтон, пише Daily Mail.

Само Великобритания и Ирландия от 28-членния блок имат право на отказ от общата визова политика на ЕС, а Европейската комисия трябва да реши до 12 април дали да изисква визи от гражданите на страни, които имат подобни изисквания към една или повече членки на ЕС.

Вашингтон и Отава изискват входни визи от румънци и българи, чиито държави се присъединиха към ЕС през 2007 г. Съединените щати изключват също хърватите, гърците и поляците от схемата за премахване на визите, предлагана на други граждани на ЕС.

„Политически дебат и решение очевидно са необходими за такъв важен въпрос. Но има реална възможност ЕС да въведе визи за американци и канадци“, заяви източник от ЕС. Дали такава стъпка би била практична, обаче, е подвъпрос предвид това, че тя би засегнала сериозно туристическа индустрия на ЕС.

Визовата политика на Канада не се основава на реципрочност, заяви миграционната служба на страната. Румъния и България не отговарят на критериите за свободно пътуване, които включват въпросите на миграцията, сигурността на документите за пътуване, обществената безопасност, управлението на границите и правата на човека, добави службата.

Мисията на САЩ в Брюксел подчерта, че всяко предложение на Европейската комисия за въвеждане на такива визи би могло по-късно да бъде отменено от Европейския парламент или на Европейския съвет.

Дискусията ще се проведе във вторник, малко повече от седмица преди президентът на САЩ Барак Обама да пристигне в Европа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *