Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Личните данни на много българи изтекли в интернет

 

„Регистрирано е изтичане на голям брой лични данни на български и чуждестранни граждани в Интернет“, каза президентът Росен Плевнелиев по време на изявлението си след Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Национална политика за осигуряване на киберсигурност“. „В последно време България е обект на интензивни кибератаки срещу информационни инфраструктури на страната ни, в т.ч. срещу критична инфраструктура и държавни ведомства“, алармира той. 

„По време на изборите за местна власт през 2015 година бяха реализирани множество атаки срещу комуникационните и информационните системи на различните държавни институции, ведомства и организации, довели до срив на интернет страници, отказ от услуги и други потенциални заплахи за нерегламентирано извличане на информация. Установени са случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура“, коментира държавният глава. По думите му при някои кибератаки се извършва подмяна на съдържание на интернет страници на институции и ведомства с послания, които съдържат антидемократична и радикализираща пропаганда.

„Цел на кибератаки е и придобиването на чувствителна информация, бизнес взаимоотношения и сделки и последващо реализиране на измами. Кибератаките водят до значителни финансови загуби на български и международни фирми, както и на български и чужди граждани”, обясни Росен Плевнелиев. Основните източници на заплахи за киберсигурността на страната ни са международни терористични и други престъпни организации, държави с тоталитарни режими и държави с все още неукрепнали демократични институции системи”, поясни Плевнелиев. 

Създават се Съвет по киберустойчивост, както и Национален киберцентър за борба с виртуалните атаки, стана ясно по време на КСНС.„Революцията в информационните технологии е такава, че всеки ден се намира адекватна хакерска атака по тях. Факт е, че в САЩ, Германия, Турция и в някои знакови организации, личните данни на хора изтичат, а това показва, че дори най-защитените са уязвими”, посочи премиерът Бойко Борисов пред журналисти след съвета. „Факт е, че дори големите разузнавателни централи минаха на старите пишещи машини. В тази сфера никой не може да бъде сигурен, че е защитен”, допълни той. Според Борисов страната ни трябва да положи максимални усилия адекватно да защитава информационните си системи. 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *