Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Лондон: До края на март ще започнем Брекзита

 

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че до края на март 2017 г. Обединеното кралство ще активира член 50 от Лисабонския договор за напускането на ЕС, предаде Ройтерс. В интервю за Би Би Си тя каза, че дотогава ще бъдат извършени подготвителните работи по излизането на страната от общността.

Според Мей извън ЕС Великобритания ще бъде независима и суверенна страна, а правителството й е в готовност за осъществяване на плавен преход след Брекзита. „Ще задействаме член 50 до края на март 2017 г.“, заяви Мей, като имаше предвид формалната процедура за раздялата на Великобритания с ЕС, даваща на Обединеното кралство до две години да договори излизането си от съюза. Тереза Мей посочи, че британският парламент ще определи кои закони на ЕС ще продължат да бъдат спазвани и декларира, че ще се стреми да постигне добро за британците споразумение със съюза.

Тя каза, че иска да запази добри отношения занапред с останалите страни от ЕС и че дължи на бизнеса осигуряването на добри условия за търговия със стоки и услуги с държавите от ЕС. Премиерът отбеляза, че ще откликне на желанието на сънародниците си за налагането на контрол върху пристигането на хора от ЕС в кралството. По думите й нейната Консервативна партия вече изгражда нов опорен пункт в британската политика. В отговор на въпрос дали правителството й ще даде предимство на въпроса за имиграцията пред достъпа до безмитна търговия с ЕС при преговорите за Брекзит – нещо, което е пречка за инвестициите, – Мей каза единствено, че иска да получи „правилното споразумение“.

„Искам постигането на правилното споразумение по отношение на стоките и услугите и това, което правим в момента, е да се вслушаме в бизнеса тук в Обединеното кралство, да се вслушаме в различните сектори, да разберем кое е най-важното за тях“, заяви тя. За да постигне най-правилното споразумение, Мей даде ясно да се разбере, че не трябва да разкрива картите си, като посочи, че няма да коментира постоянно преговорите, които води, нито ще издава позицията си.

И след като напусне съюза, Великобритания ще иска да запази някои от регламентите на ЕС, включително за правата на трудещите се и околната среда, каза днес в интервю за тв канал Ай Ти Ви британският министър на транспорта, Крис Грейлинг, който е една от водещите фигури в кампанията за Брекзит.

Правителството заяви, че догодина ще отмени закона, по силата на който Великобритания се присъединява към общността, която сега е ЕС. След това ще транспонира европейското право, преди да реши какво от него да запази. „Има някои неща, които ще искаме да запазим: в областта на околната среда например, в областта на правата на трудещите се. Има други неща, от които ще искаме да се избавим“, каза Грейлинг пред телевизията. Той посочи, че процедурата, свързана с Брекзит, ще мине през британския парламент между май 2017 и май 2018 г.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *