Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

МОН отваря 20 нови работни места

 

Министерски съвет прие постановление, с което увеличи с 20 щата числения състав в Министерството на образованието и науката. Те ще бъдат разпределени между Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ и дирекция „Държавна собственост и обществени поръчки“ и са компенсирани с намаление на щата на МВР, информират от правителствената информационна служба.

Увеличението на бройките се налага от нарасналите отговорности на МОН и функциите и задълженията, свързани с изпълнението на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и ОП „Региони в растеж“. Чрез тях ще се гарантира осигуряване на планирането, управлението, изпълнението, наблюдението, оценката и контрола на дейностите по оперативните програми.

Одобрена беше и промяна в Устройствения правилник на Министерството на отбраната. Тя регламентира сливането на две административни структури от специализираната администрация на ведомството – дирекция „Отбранителна аквизиция“ и Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, в Главна дирекция „Отбранителна аквизиция“. Целта е да се оптимизира осъществяването на едни от най-съществените и отговорни дейности, обезпечаващи ръководство на инвестиционната политика и управлението на предоставените на министерството държавни имоти.

В последните дни МОН обяви част от промените в учебните програми. Те обаче още не са в окончателен вариант, което предизвика съмнения в гражданите, че важни български произведения ще бъдат премахнати от програмата на учениците. Самото министерство не успя ясно да се обоснове какви ще са промените и защо. На този етап е сигурно само че някои от творбите ще бъдат преместени за изучаване в по-горни класове, като целта е подрастващите да ги възприемат и разбират по-лесно. Ведомството има около един месец, за да оповести окончателния вариант на промените. В противен случай учебниците няма да бъдат отпечатани навреме за началото на учебната 2016 – 2017 година.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *