Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Меркел призова към по-бързо интегриране на бежанци

 

Германия има нужда от „надеждни решения“ за по-бързо интегриране на бежанците в трудовия пазар. Това заяви канцлерът Ангела Меркел след среща с ръководителите на водещи германски компании, наели по-малко от 100 бежанци, след като в страната миналата година са пристигнали милион бежанци, предаде „Ройтерс“.

Меркел, която е критикувана за политиката си на отворени врати, привиква в Берлин ръководителите на най-влиятелните компании, за да отговарят за бездействието си и да обменят идеи как могат да се справят по-добре.

Много от компаниите отбелязват, че незнанието на немски, невъзможността бежанците да докажат квалификациите си и несигурността около разрешителните им за престой в страната означава, че няма голям шанс фирмите да направят нещо повече в близко бъдеще.

Ако е необходимо ще бъдат разработени специални условия, които да ускорят интеграцията на бежанците в трудовия пазар, каза днес канцлерът пред радио RBB. Тя все пак призна, че за това ще бъде необходимо време.

Много от тях (бежанците) посещават интеграционен курс или чакат да започнат такъв. Така че според мен трябва да покажем известно търпение, но по всяко време трябва да сме готови да разработим надеждни решения, отбеляза Меркел.

Проучване на „Ройтерс“ сред 30-те компании на германския борсов индекс DAX установи, че са наети едва 63 бежанци.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *