Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Не може да си позволим да обявим Турция за наш вра

 

„Не можем да си позволим да обявим Турция за наш враг номер едно. Това трябва да бъде ясно разбрано”, коментира президентът Петър Стоянов (1997 – 2002 г.) на конференцията „България-заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите геополитически реалности”. Стоянов посочи, че е в наш интерес да не се конфронтираме с южната ни съседка.

„Турция се управлява днес от хора, които правилно или неправилно изповядват възгледи, доста по-радикални от т.нар. умерен или битов ислям. В Турция има и такива интелектуалци от европейско ниво”, посочи Стоянов. Той е убеден, че всички аргументи, казани по отношение на днешната политика в Турция, трябва да бъдат много внимателно анализирани и разглеждани, което, обаче не означава, че говоренето трябва да бъде емоционално, крайно и невъздържано.

Петър Стоянов заяви, че в никакъв случай не трябва да се подценява републиката на нито една съседна държава, но по отношение на реториката ще сбъркаме много, ако използваме крайна такава. „По-добре да имаме решителни действия, когато се наложи, отколкото да сме в плен на едно непрекъснато екзалтирано говорене”, добави президентът Стоянов. Той е известен с позицията си на подкрепа на НАТО и европейската интеграция на страната.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *