Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Николай Ненчев: Референдумът във Великобритания ще

 Снимка: Михаил Михалев

Резултатът от  референдума във Великобритания ще има оздравителен ефект за ЕС. Това зави във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев.  По думите му европейците ще си дадат сметка за необходимостта от единност.
„Резултатите са ясни. Самите инициатори на референдума, като че ли са твърде разколебани и объркани. Това ми дава основание да смятам, че случилото се ще събуди здравата мисъл. Някак хората започнаха да осъзнават, че е много лесно да се говори популиски, но е трудно да се оправят грешките на популистите”, сподели Ненчев. Той изключи възможността случилото се във Великобритания да окаже влияние върху НАТО и военната политика на членките. Той поясни също, че скоро се е срещал с английския си колега, който е дал ясна заявка за задълбочаване на връзките между натовските страни и укрепването на алианса.
Министърът на отбраната заяви също, че ремонтирането на двигателите за българските самолети върви по план. По думите му полската страна спазва всичките си ангажименти. Ненчев обаче беше категоричен, че в бъдеще страната ни сама ще се справя с техническите проблеми при авиацията, защото министерството е на път да си върне ремонтния завод, където тези дейности са извършвани в миналото.
Ненчев поясни, че е силно обнадежден за предстоящата среща на страните-членки на НАТО във Варшава, която ще се проведе след няколко дни. Той обясни, че страната ни е изпълнила всичките си ангажименти и задължения, в това число и повишен бюджет за отбраната, както и План за развитие на отбранителните способности.
„Приехме така наречената съвместна охрана на въздушното пространство. Изградихме интегриран щабен елемент на НАТО в София. Свършихме огромна работа. Само преди няколко месеца Народното събрание одобри няколко инвестиционни проекта. За придобиване на нови исзтребители и два патрулни кораба. Аз почувствах удовлетворение”, поясни Ненчев.
Министърът беше във Велико Търново за провеждането на областно събрание на  БЗНС. По време на срещата, в която се включиха 200 делегати от областта, беше дискутирано участието на партията му в президентските избори. В тази връзка Ненчев беше категоричен, че позицията на БЗНС е последователна.
„Нашата позиция винаги е била ясна. На първо място настояваме да се явим заедно с нашите партньори от ГЕРБ. Ще направя една препратка с Великобритания. Нека не си правим илюзии, нека да не си играем с огъня и да помислим за бъдещето на България. Не е без значение кой ще бъде следващият президент, защото той формира политиката в сферата на сигурността”, обясни Ненчев. Той допусна и варианта обаче общата кандидатура да не се реализира и да се издигне отделна кандидатура на Реформаторския блок, от който е част и БЗНС. Като краен вариант Ненчев обясни, че партията му е готова и за самостоятелно участие на изборите, макар че това не е обсъждано. Според него атмосферата в Реформаторския блок е добра, а коалиционните партньори са единни. Той отрече да е обсъждан вариант за евентуална кандидат- президентска двойка Цачева- Зеленогорски и призна, че е научил това твърдение от медиите.
Ненчев отговори и на нападките от Георги Първанов, който преди няколко месеца във Велико Търново го определи като най-слабия министър на отбраната.
„За мен това е комплимент. Ако Първанов започне да ме хвали значи нещо не е наред. Ние сме много различни. Той има ясен профил на човек, който има друго виждане. Те не случайно напуснаха и кабинета. Нямам навика да го коментирам. Отчаяно се опитва да привлече внимание върху себе си. Но не му се получава. За мен е важна оценката на партньорите и да спазвам програмата на Реформаторския блок и управленската програма”, сподели Николай Ненчев.
Министърът допълни, че шестимата водолази, които участваха в издирването на телата на трагично загиналите момчета от Дома „Пеньо и Мария Велкови”, ще бъдат наградени подобаващо за смелостта си.

Михаил МИХАЛЕВ

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *