24.07.2024

Оправдателните присъди станаха много

 

„Оправдателните присъди станаха много”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров в специално интервю за Нова телевизия. Помолен да коментира факта, че много българи се възхищават на начина, по който работи румънската прокуратурата, Цацаров заяви:  „Тя може да бъде създадена и да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори”.

„С ясното съзнание  съм за недостатъците на тази институция. С ясното съзнание съм за дефицитите в способността да разследва на МВР.  С ясното съзнание съм за това, че всесилният в очите на гражданите ДАНС няма никакви полицейски правомощия, но и съм с ясното съзнание, че някак си оправдателните присъди станаха много”, добави той.В прокуратурата няма „шпицкоманда“,категоричен беше Цацаров. Главният прокурор коментира и обвиненията спрямо следователя Иван Христов – човека, за когото се предполага, че е  бил близък с Димитър Желязков – Митьо Очите.

„Той бе обвинен в използване на служебното положение за получаване на неправомерна облага за развиване и осъществяване на лична стопанска дейност – хотелиерство, ресторантьорство, ремонт на мобилни апарати. Човек, който се занимава такава дейност, не може паралелно с това да осъществява и функции на следовател”, заяви Цацаров. „Самото функциониране на комплекса „Слънчев бряг” създава предпоставки за престъпност. „Слънчев бряг” е нещо като икономическа и административна държава в държавата и е апетитна територия за всеки, който иска да реализира средства по непозволен начин. Това са групировки, за които има данни, че през зимата са действали на територията на зимен курорт, а през лятото са в „Слънчев бряг”.Става дума за война за територия, война за контролиране на търговската дейност. 

Този, който я контролира нелегално, но силово, в крайна сметка печели. Войната е за такситата, за заведенията, за местата за сладолед и всичко друго“,  коментира Цацаров и подчерта:  „Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност”.Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента да свали защитата на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали. Причината – депутатът от ДПС е нарушил закона два пъти – нарушение на пътя и закана да „уволнява” полицаи, спрели бус с „негови хора” – футболния отбор на ромите от Самоков.

„Този депутат се е намирал в своята община, в своя избирателен район и съзнанието му даже не е допускало, че е възможно той може да бъде спрян. Действията му спрямо полицаите показват, че той командва сякаш там. Той иска отчет от патрула и когато те показват здрави нерви и добро поведение, той започва да звъни на техния началник. Аз съм сигурен, че той е звъни и по-нагоре, но и това ще го уточним”, заяви Цацаров. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *