Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Плевнелиев: Не искам да правя трето служебно прав

 

България няма нужда от извънредна нестабилност, заяви президентът Росен Плевнелиев по повод напрежението в управляващата коалиция.

„Очевидно в коалицията има проблеми, важно е те да не се замитат под масата, а да се търсят устойчиви решения“, убеден е държавният глава.

Плевнелиев призова емоциите да останат настрани и да се даде път на разума. „Направих две служебни правителства. Наистина не искам да правя трето“, подчерта той.

Президентът призова още депутатите да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите на президентския вот във връзка с квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината.

„Проблем има, той е очевиден. Един и същи глас е легитимен и валиден, когато се зачеркне „Не подкрепям“, а същият този глас става нелегитимен, когато броим подкрепата за отделните кандидати. Този проблем трябва да бъде решен в НС колкото се може по-скоро“, аргументира се държавният глава.

Плевнелиев приветства инициативата на премиера да има заседание на парламента във вторник, на което въпросът да бъде обсъден, и предупреди, че ако народните представители не вземат отговорно решение, е възможно да сезира Конституционния съд.

Той изрази съжаление, че всеки път в последния момент преди избори има някаква бъркотия и неразбория и винаги се правят корекции в изборното законодателство.

Плевнелиев подчерта, че с премиера Бойко Борисов имат коректни отношения. „Изразих своето несъгласие, че в момент на важни за България избори се вкарва допълнителен елемент на нестабилност“, призна той.

„Нашият премиер е горд, състезателен човек, спечелил е не една битка и продължава да иска да печели“, посочи Плевнелиев.

„Ако народът предпочете някой друг, морално и достойно е тази политическа формация да преосмисли позициите си. От друга гледна точка, гледам на държавата като цяло. Президентските избори не са парламентарни. Ще ми се те да не доведат до това и правителството да падне, който и да спечели“, отбеляза държавният глава.

Плевнелиев призна, че с премиера са имали несъгласия по много въпроси и даде пример с казуса „Марковска“, „назначаването на един олигарх за шеф на държавна служба“, казуси, свързани с външнополитически аспекти на дейността на държавния глава.

Нормално е да има разлики, ненормално е те да водят до блокаж и политически войни, категоричен беше той.

По повод отношенията на страната ни с Русия Плевнелиев беше категоричен:

„Това, че аз съм първият държавен глава, който системно и категорично се противопостави на руския президент, в никакъв случай не ме прави ястреб, а човек и политик с позиция“.

„На един президент не му отива да бъде послушен , отива му да действа независимо и по съвест, така действах и аз, така и ще продължавам и до края на мандата си“, увери Плевнелиев.

За скандала с надпреварата за ООН държавният глава беше категоричен, че не сме се изложили, като сме сменили в последния момент Ирина Бокова с Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН.

„България направи внимателен анализ на действията, на ситуацията, в която се намирахме, на посланията, които изпратиха всички, от които зависи изборът на тази много висока позиция в световната политика. Българското правителство не може да бъде упреквано“, убеден бе президентът.

По думите му в състезанието е имало две българки, които са се представили достойно на международната сцена.

„Българското правителство не носи никаква отговорност, че принципите да бъде жена от Източна Европа бяха тотално погазени от големите в Съвета за сигурност“, заяви той.

Държавният глава беше категоричен, че ще гласува на референдума, който ще се проведе с президентския вот, коментира и критиките от „Шоуто на Слави“, след като той изпрати част от въпросите в допитването на Конституционния съд.

„Не гледам това шоу. Гледах едно интервю на този български телевизионен водещ, където КС се хулеше безобразно, където се говореше, че демокрацията е власт на мнозинството“, посочи Плевнелиев.

„Демокрацията е власт преди всичко на правото, не един да доминира над другия, а е баланс между всички. Ако не сме научили тези уроци, не ни и приляга да проповядваме антидемократични тези пред целия народ“, допълни той.

Скъсаната му снимка в ефир от един от сценаристите на „Шоуто на Слави“ Плевнелиев определи като поредното доказателство за това, че ненаучените уроци от историята са много и се демонстрират навсякъде около нас.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *