Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Румъния и Сърбия подписаха споразумение за съвмест

 

Румънският вътрешен министър Драгош Тудораке и сръбският му колега Небойша Стафанович подписаха протокол за извършване на съвместни патрулни дейности по общата им граница, предаде БТА, като цитира „Аджерпрес“.

Двамата министри бяха част от делегациите, водени от премиерите на Румъния и Сърбия Александър Вучич и Дачиан Чолош, които се срещнаха днес в западния румънски град Тимишоара.

„Тези съвместни патрули следва да започнат дейността си в най-скоро време (..) Когато тези патрули влязат в действие, ще бъде много по-лесно да бъде контролиран миграционният поток“, посочи Чолош.

Той заяви, че в скоро време ще бъде направено проучване за осъществимост от двете страни на сръбско-румънската граница, за да установи дали е оправдано да се построи магистрала, свързваща Тимишоара с Белград.

„Искахме да дадем сигнал, че тази връзка между Сърбия и Румъния е трайна, съдържателна, отвъд мандатите на правителствата, отвъд политическите цветове. Сърбия е не само стар приятел на Румъния, но както стигнахме до заключение и днес, Сърбия и Румъния имат потенциал и трябва да станат и сериозни икономически партньори в бъдеще“, посочи Чолош.

Румънският премиер заяви, че по време на срещата със сръбския му колега са били обсъдени редица въпроси, включително перспективите за икономическо сътрудничество, като се има предвид положителното икономическо развитие и на двете страни. „Тук имаме потенциал, който не е достатъчно използван“, отбеляза Чолош.

Той изтъкна, че Румъния подкрепя усилията на Сърбия за присъединяване към ЕС и увери Вучич, че румънските власти са готови предоставят целия си опит, натрупан в тази сфера. „В наш интерес е да имаме една европейска от всички гледни точки Сърбия на Западните Балкани“, подчерта Чолош.

Освен споразумението за съвместните гранични патрули, беше подписана и декларация за подкрепа от страна на Румъния за европейската интеграция на Сърбия. Документът беше подписан от румънския външен министър Лазар Команеску и сръбския делегиран министър, отговарящ за европейските въпроси Ядранка Йоксимович. Третият документ беше обща декларация в областта на труда и социалната политика, подписана от румънския министър на труда Драгош Пъслару и сръбския му колега Александър Вулин.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *