20.07.2024

УЕФА няма да отмени продълженията при равенство

 

УЕФА няма да препоръча отмяната на продълженията в своите турнири, след като водещите треньори в Европа обсъдиха идеята на годишната си среща в Швейцария.

Според източници на „Скай спортс“ от срещата, осем треньори са искали при равенство да се преминава директно към дузпи. Шестима са били против. По този начин треньорите не са успели да постигнат необходимото мнозинство, за да си осигурят повдигането на формално предложение.

Треньорите обаче са подкрепили единодушно идеята за четвърта смята в продълженията.

Бившият мениджър на „Манчестър юнайтед“ сър Алекс Фъргюсън заяви, че не му се иска да вижда влачещи се по терена играчи в продълженията, които рядко произвеждат победител в мача.

„Някои треньори казаха, че трябва да се изпълняват веднага дузпи, други смятаха, че това ще даде предимство на по-малките отбори, които се защитават добре“, заяви главният технически директор на УЕФА Йоан Лупеску.

„Едно е ясно – на днешно време футболистите играят толкова много мачове, че повдигнахме въпроса дали от тяхна гледна точка има смисъл от продълженията“, добави той.

Фъргюсън, който е треньорски посланик на УЕФА, заяви, че най-важно е да се запази смисъла от играта.

„Не мисля, че ни харесва на гледаме изтощени играчи в продълженията и винаги съм смятал, че когато се даде последният сигнал след 90 минути трябва да се изпълняват дузпи“, каза шотландецът.

„Гледахме последния финал на Шампионската лига, играчите се разхождаха… беше ясно, че ще има дузпи. Въпросът е как да го избегнем“, допълни той.

УЕФА може по свое усмотрение да премахне продълженията без санкцията на ФИФА и Борда на футболните асоциации. Правило 10 казва, че победителят в мача може да бъде определен чрез голове на чужд терен, продължения или дузпи.

В еквивалента на Шампионската лига в Южна Америка – Копа Либертадорес няма продължения при равенство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *