Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Спорт Футбол

Футболните хулигани са виновни за всичко

 Снимка: БГНЕС

Още от времето на Студената война, спортните постижения на една страна винаги са се считали за отражение на държавата и нивото на нейното развитие. Успоредно с това явлението футболно хулиганство, наричано през социализма у нас „английски синдром”, винаги е било не криво огледало, а пряко отражение на обществото и обикновените хора. В България обаче практиката е футболните хулигани да се набедяват за всичко.

И докато във Варна преди 10 дни имаше фенове на Черно море с прорезни рани, то само за последните няколко денонощия, младеж уби  заради момиче и направи опит за самоубийство, непълнотелен намушка смъртносно цели 25 пъти свой връстник за 50 лв. дълг от наркотици, а футболист на Славия беше наръган без основателна причина в центъра на София. Каква е разликата?

Агресията по българските стадиони достигна до най-страшното през 2001г., когато хвърлена бомбичка уби Младен Младенов в улично сбиване след Левски – ЦСКА. Напълно резонно цяла България бе потресена от жестоката трагедия. С това обаче се изчерпват смъртните случаи на българското футболното хулиганство, за разлика от ежедневните кръчмарски свади и кланета пред дискотеки, които заливат с кръв цялата страна всеки уикенд.

По въпросите за футболното хулиганство не може и да става дума за сравнение с другите държави в Европа. Като започнем от домакините на Евро 2012 Украйна и Полша, минем през крайните анархисти в Гърция и фанатиците в Турция и стигнем до родината на ултрас културата Италия. Само човек, който не е присъствал лично на последния финал за Шампионската лига в Лондон, пък може да каже, че в Англия са се справили с проблема, след като цяло денонощие градът бе опустошаван от побоища между полицаи и английски запалянковци. За това обаче няма да чуете в медиите, защото това е официалната политика на УЕФА. От европейската футболна централа знаят, че насилието поражда насилие и колкото по-малко се шуми около подобни неприятни случки, толкова по-добре за всички.

Тук обаче е точно обратното. Пускаш телевизора и научаваш, че лумпените и наркоманите по родните стадиони пак са се сбили и са правили погроми преди, по време и след мачовете на любимите си отбори. Няма проблем, ама това не се връзва с пустеещите стадиони, на които полицията е повече от феновете.

Мине, не мине време и се сформират кръгли маси от журналисти, полицаи, психолози и всевъзможни специалисти за решаване на наболелия проблем с футболното хулиганство. Изненадващо, но на всяка от тях никой не излиза с конкретно предложение, говорят се едни и същи празни приказки. Истината е, че на никой от въпросните общественици не му пука, защото всеки от тях осъзнава колко маловажен всъщност е този въпрос в сравнение с наистина обществено значимите теми.

Иначе, и тази година не мина без изцепки. Пролетният полусезон на миналото първенството започна с Вечното дерби, като близо 3000 фенове на ЦСКА бяха изтласкани от полицията на ст. „Георги Аспарухов”, след като потрошиха клетката за гости, а мелетата между униформени и ултраси продължиха по улиците на града. В Перник пък за втора година поред местните фенове на Миньор стреляха с въздушна пушка по фенове на Левски, като по ирония на съдбата раниха непълнолетен свой съгражданин. Тъжното заключение след подобни случки е, че бащите намират още една причина да не водят синовете си на мач.

Стигна се дотам, че колкото и празни да са българските стадиони, ЦИК настоя Вечното дерби и всички мачове от 11 и 12 кръг на родното първенство да бъдат преместени за други дни, защото се опасяват от безредици и невъзможност на полицията да се справи едновременно и с изборите и с мачовете.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *