Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

„Белене” залага нова бомба със закъснител

Проектът „Белене” залага поредната бомба със закъснител, според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Много е възможно проектът да надуе сметките ни за ток. А причината?!

Потенциалните инвеститори се стремят в договора им да влезе т.нар „доплащане на разлики”, което ще натовари тежко българските фирми и домакинства, въпреки афишираната от правителството независимост на новата централа от държавни гаранции и договори за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия. Работодателската организация обяснява още, че това „доплащане на разлики” би означавало всичко, което е произведено от „Белене”, да се продава на борсата. Задачата на индустрията и домакинствата ще е да доплащат разликата от борсовата цена, която е значително под 46 долара за мегаватчас до 92 долара за мегаватчас проектна цена.

Ако това се случи, със сигурност ще се вдигне и таксата „Задължения към обществото”, която плащаме заедно със сметките си за ток. В нея влизат парите за ВЕИ централите и т.нар американски тецове.

„Вън от съмнение е, че най-напред следва да се актуализира енергийната ни стратегия, за да е ясно кога и дали изобщо ще се нуждаем от такива мощности, преди да се слагат нови заробващи подписи. Защото, ако до тук сме изгубили 2 милиарда, то с един такъв проект може да изгубим още 20 милиарда, доплащайки за разлики по милиард годишно през следващите 20 години. Не е ли по-добре да спрем дотук със загубите?”, питат работодателите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *