Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Обвинението срещу Николай Ненчев влезе в съда

 

Военно-окръжната прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев и срещу директора на дирекция „Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов, съобщиха от прокуратурата.

Обвинението е за престъпление, извършено от хора на отговорно служебно положение, като според прокуратурата то е довело до загуба за повече от четвърт милион лева. Ненчев е обвинен, че като действащ министър в периода от 16 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. умишлено е склонил подчинения си директор Венислав Цанов да не изпълни свои задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с участник, спечелил търг за изготвяне на военно облекло. „Това неправомерно прекъсване на законовата процедура било направено с цел обществената поръчка да бъде спечелена от втория класиран – „Интендантско обслужване“ ЕАД, защото така било обещано от самия министър пред ръководството и работниците на това дружество“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Венислав Цанов е обвинен, че като директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“ в министерството и възложител по обществената поръчка не е изпълнил служебните си задължения, не е обявил в срок класирането и кой е спечелил поръчката и не е сключил договор с този участник. Това било извършено от него както с цел да се осигури договор на втория в конкурса, така и с цел той да запази службата си като директор, след като от министъра му било отправено предложение за прекратяване на служебното правоотношение по Закона да държавния служител, казват от военно-окръжната прокуратура.

Оттам посочват, че „Интендантско обслужване“ е сключило рамково споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерството на отбраната е платило цена, по-висока от първоначалната, с близо 260 хиляди лева. Прокуратурата определя случая като особено тежък „поради проявената упоритост при извършването на деянието от министър и държавен служител с висок ранг и настъпването за вредни последици в особено големи размери“ за военното ведомство.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *