Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Шофьор отива на съд заради смърт

 

Прокуратурата във Варна предаде на съд шофьор, причинил смъртта на друг водач на магистрала „Хемус“ през август, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. От инициалите – Бейтула И., шофьор и Никола Т., загинал, се разбира че става дума за смъртта на младежа, с чиято майка и сестра се срещнаха в началото на октомври премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров, а след срещата „24 часа“ написа, че майката получила уверения, че „до дни ще има обвиняем за смъртта на сина й“.

До срещата се стигна след като сестрата на загиналото момче разпространи в социалната мрежа „Фейсбук“ стара снимка на брат й като малък заедно с Борисов. В поста си тя попита премиерът дали помни детето от снимката. Тогава тя каза, че няма повдигнато обвинение след инцидента, нито има задържан.

„28-годишният Бейтула И. от Дулово, който уби в тежко пътно-транспортно произшествие на автомагистрала „Хемус“ доставчика на стоки по домовете Никола Т., шофирайки конструктивно изменен автомобил със скорост 145 км в час“ се изправя пред магистратите по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на карастрофа.

Според прокуратурата подсъдимият е нарушил правилата за движение по пътищата, свързани с избора на скоростта и маневрирането по пътното платно.

Към момента подсъдимият е с мярка за неотклонение гаранция от 5 000 лева. Освен това временно му отнето свидетелството за управление на МПС и той има забрана да напуска страната.

Катастрофата е станала на магистрала „Хемус“ в посока Варна около 22.30 часа на 28 август 2016 г., се разбира от съобщението. Пострадалият Никола Т. е трябвало да достави поръчка в бизнеспарк „Варна“. След доставката на стоката той се прибирал по автомагистралата със служебния си автомобил. Зад него в посока Варна в дясната лента за движение пътували други три автомобила.

Подсъдимият управлявал кола, която бил конструктивно изменена с цел увеличаване мощността на двигателя и поддържане на по-висока скорост от заложената от производителя. Той се движел в лявата скоростна лента. След като предприел изпреварване на колоната от автомобили, пресветвал с фаровете, за да му дадат предимство, като управлявал със скорост 215 км в час при разрешена в този участък скорост от 80 км в час и пътен знак.

„Така с бясна скорост Бейтула застигнал колата на пострадалия Никола. Високата скорост не му позволила да владее автомобила си и започнал да навлиза в дясната лента“, пише в съобщението. Там се допълва, че подсъдимият опитал да намали скоростта и успял да достигне до 145 км в час. Ударил с предната дясна част колата на загиналия Никола Т. и продължил движението си напред и вдясно. От удара успял да изблъска колата на Никола Т. към десния банкет на пътя.

Свидетели повикали спешна помощ, която констатирала смъртта на Никола Т. Според назначената съдебномедицинска експертиза смъртта е настъпила от тежка комбинирана травма на гръден кош, корем, глава, с разкъсване на белите дробове, сърцето, черния дроб и слезката.

Нито в кръвта на пострадалия, нито в тази на подсъдимия са установени алкохол или наркотици.

Подсъдимият е осъждан вече веднъж за друга катастрофа, но е реабилитиран. Справка по делото показала, че са му налагани многократно наказания за нарушаване на правилата за движение, свързани със скоростта.

Предстои делото срещу подсъдимия Бейтула И. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание затвор от 2 до 6 години.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *