Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Спорт Футбол

68 световни футболисти уличени в допинг

Мащабно изследване на допинг-тестове на водещи футболисти в света показва, че 68 играчи са използвали забранени анаболни стероиди, пише английският вестник Sunday Times. Според медията, по молба на УЕФА учени са изследвали повече от четири хиляди проби от урина на професионални играчи от водещи клубове в Англия, Испания, Италия и Германия.

Проверявали са анализи и на спортисти, играли в Шампионската лига и в Лига Европа, а също така и от две европейски първенства – през 2008 и 2012 година. Резултатът от изследването е, че 68 футболисти от общо 879 проверени са се провалили на тестовете. По случая няма да започне разследване, тъй като пробите са взимани анонимно и първоначално са имали по-скоро научна цел, отколкото контролна.

„Ако резултът е точен, то това означава разкрити нови случаи на употреба на забранени вещества. И това са участници във важни европейски футболни мачове, което означава сериозен проблем за футбола на най-високо ниво“, коментира професорът от Западношотландския университет Жулиен Бейкър.

Германската телевизия ARD също е запозната с казуса и допълва информацията, че тестовете са взети от 12 европейски антидопингови центрове. Телевизията съобщава също така, че проверката е направена анонимно именно с цел да не се създават излишни истерии, тъй като всяка от положителните проби е с различна цветност.

В някои от тестовете има по-висок резултат на тестостерон, което в някои моменти може и да не е резултат от приемане на допълнителни стимуланти. От УЕФА пък са съобщили за Ройтерс, че е имало лаборатории, които са отказали да предоставят свои тестове. Пълните резултати от изследванията най-вероятно ще излязат през ноември.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *