Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

700 лв. заплата за висшисти, работещи по специално

 

От 2017 г. минималната работна заплата за висшисти, които работят по специалността си, да стане минимум 700 лв. Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него, ако от 1 януари 2017 г. минималната работна заплата стане 460 лв., то за висшистите трябва да започва от 700 лв., за да видят младите смисъл в това да се изучават.

Димитров оцени политиката по доходите на кабинета „Борисов“ 2 като по-добра от предишната, но въпреки това задоволителна. „497 000 души на възраст 15-64 г. не са на трудовия пазар, което може да означава, че са емигрирали извън страната“, коментира президентът на КНСБ.

Синдикатите смятат, че е необходим „организиран натиск“ върху Министерството на труда и социалната политика за нормативна промяна на работната заплата в Кодекса на труда. Според КНСБ трябват ясни правила, процедури и срокове в Кодекса на труда за договаряне на възнагражденията на всички равнища. Според изследванията на индикалната организация в през 2015 г. в България най-добре са били платени работещите в ИТ сектора със средна работна заплата от 2 710 лв. Най-ниско платените българи са в сектора на производство и обработка на кожи с 474 лв. средно възнаграждение. 

Пламен Димитров изтъкна, че 5,7 пъти е разликата между най-ниско и най-високо платените. По предварителни данни на НСИ за 2015 г. средната работна заплата е достигнала до 894 лв. с номинален ръст от 8,8 %. В обществения сектор средната заплата е на равнище от 930 лв., а в частния – 882 лв. От синдикалната организация ще предложат подготовката на пилотен проект Living Wage (заплата за издръжка на живота), който ще бъде приложен експериментално на секторно-регионално равнище.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *