21.07.2024

През 2017 г. започват ремонти в центъра на София

Улици и площади в централната част на София, трамвайни трасета и сгради на училища ще бъдат ремонтирани през 2017 г. с над 200 млн. лв. от еврофондовете.Средствата ще бъдат отпуснати по оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по три отделни проекта, съобщи зам.- кметът на София по финансите Дончо Барбалов пред медиите.Едновременно с това общината е решила да приключи с изграждането на детски градини, като за сметка на това започват дейности по обновяването на съществуващите, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Най-много средства 125 милиона лв. са запланувани по проекта на „Интегриран градски транспорт“. Той предвижда реконструкция на трамвайните релсови пътища по булевард „Цар Борис III“ по цялата линия от „Княжево“ до Съдебна палата, без участъка около Руски паметник, който беше ремонтиран миналана година, и линията по улица „Каменоделска“ от булевард „Константин Стоилов“ до обръщалото в „Орландовци“.Сумата за ремонт на трасето по булевард „Цар Борис III“ е почти 50 млн. лв., като предвидените плащания за 2017 г. ще бъдат близо 24 млн.лв.Като част от проекта за интегриран градски транспорт ще бъдат доставени 13 нови нископодови трамвая на обща стойност 42 млн. лв.Процедурите за избор на изпълнител на ремонтът на линията по „Цар Борис“ и доставката на новите трамвай са почти приключили.

Обновяването публичните пространства от централната градска част на столицата ще струва малко над 47 млн. лв. От тях общината ще отпусне от своя бюджет едва 6 млн. лв., като останалите средства са от „Региони в растеж“ 2014-2020 г.Пространствата, които ще бъдат ремонтирани са т. нар. градинка пред „Кристал“, площадите „Народно събрание“, „Васил Левски“ и „Александър Невски“. Мащабен ремонт с цялостно обновяване очаква и улица „Граф Игнатиев“. Проектът предвижда цялостна подмяна на трамвайните релси, водоснабдителната инсталация, обновяване на настилката и тротоарите. Обекти от района, които също ще бъда ремонтирани са улиците „Солунска“, „Шести Септември“, „Цар Шишман“ “ Генерал Паренсов“, площадите „Славейков“, „Джузепе Гарибалди“ и градината около храм „Свети Седмочисленици“.Обновяване на дворовете и сградите очаква и училищата в София. Проектът е на стойност 36 млн. лв. От общината не поясняват колко и кои училища ще бъдат ремонтирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *