Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Цачева: Не ГЕРБ загуби президентските избори, а аз

 

„Президентските избори бяха мажоритарни, не ги загуби ГЕРБ, а аз“, заяви пред Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева. „Да бъда кандидат за президент не беше лично мое решение, а на колективния орган. Аз съм човек, който е дисциплиниран и приех“, каза Цачева. По нейни думи партията на Борисов е подценила важността на тези избори за държавата и за ГЕРБ.

„Време е за анализ, преоценка, преосмисляне в какъв свят искаме да живеем. Най- лесно се докосват сетивата на хората. Човек на първо място иска по-добър начин на живот, благосъстояние, сигурност за себе си и близките си. Трябва обаче да си отговорим възможно ли е всички наши очаквания да бъдат удовлетворени в конкретния момент на социално и икономическо развитие на държавата“, коментира председателят на парламента.

Цецка Цачева заяви категорично, че Бойко Борисов няма да застане начело на нов кабинет в рамките на 43-то Народно събрание, министри на ГЕРБ също няма да участват в правителство с мандата на Реформаторите. Председателят на парламента прогнозира, че животът сегашното Народно събрание ще приключи през януари. „Нелогично е да се случи друго. Ние сме най-голямата група в парламента. След оставката сме заявили позиция, че мнозинството не може да бъде достатъчно стабилно. Животът е толкова динамичен, постоянно изникват проблеми като трагедията в Хитрино.

Имаме и резултата от референдума, който задължава политиците да извършат промени в изборното законодателство. Заявихме, че бихме подкрепили правителство на Реформаторския блок ако бъдат постигнати мерките, заявени от гражданите, но това е трудно постижимо“, каза още Цачева. Тя сподели мнение, че немската система на провеждане на избори е неприложима в българската действителност, тъй като действащата Конституция ясно фиксира точния брой на депутатите.

Според нея обаче тази система може да се модифицира, но трябват воля и работа. „Едни такива промени не могат да се правят в движение. Известно е, че Георги Кадиев внесе предложенията, направени от Инициативния комитет и Мая Манолова, но без разпределение на едномандатните райони – най-важната част. Той обеща, че ще внесе допълнение. Чакам да видя какво е се случи. ГЕРБ ще бъдем активни“, посочи Цецка Цачева.

Тя обясни, че два ще бъдат основните проблеми, свързани с изборното законодателство – разпределението на държавата на райони и какво ще се случи с вота в чужбина. Цецка Цачева определи годината като ползотворна за парламента. Според нея качеството на законодателния процес е било добро. „Думата на 2017 г. ще бъде „гражданите“, защото те ще решават съдбините си. Много е важно с какви послания и как ще се държат с тях политиците“, каза още председателят на парламента.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *