Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show

Българското кино постави рекорд през 2016 година

Като цяло годината изглежда добра за българското игрално кино, твърди кинокритикът Александър Донев. Четири нови български филма получиха награди от реномирани световни кинофестивали – „Безбог“, „Слава“, „Христо“ и „Пеещите обувки“.

В кината имаха своята премиера 14 български игрални филма – незапомнен брой в новата история на българското кино, с една премиера повече, отколкото през 1991 г. – годината, в която бяха премахнати държавният монопол в киноразпространението и системата на държавните дотации в киноиндустрията.

Художествена тенденция или модел може да се идентифицира в най-успешните фестивални филми – „Безбог“, „Слава“, „Христо“. Те са нискобюджетни, говорят остро критично за съвременната българска действителност, като много ясно идентифицират причините за духовната и икономическата криза в днешното българско общество – скъсването на връзката между държавата и гражданите, каза Донев.

Според него е необходима радикална промяна във възгледа какво трябва да бъде българското кино. Отправната точка не трябва да е вчерашният и днешният ден, а перспектива от 15-20 години напред. Той не вижда обаче положителни сигнали в тази посока, не чувства и особена тревога във филмовата общност, че състоянието на българското кино не вдъхва големи надежди за бъдещето.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *