Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Най-четени Последни новини

До 2000 лв. е глобата за неправилно използване на пиротехника

Да не се купуват пиротехнически средства без инструкции или опаковка, призова говорителят на полицията във Велико Търново Мариана Христова.

Глобата за неспазване на Закона за оръжията, според който пиратки и ракети не могат да се използват в затворени помещения, е от 500 до 2000 лева, припомни Христова. „Не забравяйте, че неправилното използване на взривни вещества води до тежки наранявания и осакатявания за цял живот“, припомни тя.

Говорителят на полицията уточни, че се извършват планирани и внезапни проверки по търговските обекти за продажба на пиротехника. Полицаите връчвали разпореждания на търговците с указания да не продават пиратки и фойерверки на граждани, които не отговарят на изискванията на закона. Забранена е продажбата на пиротехника на хора под 18 години.

Наказанието за нарушение на разпоредбите, свързани с търговията и употребата на пиротехнически изделия, огнестрелни оръжия и боеприпаси е глоба в размер на 1 000 лева или имуществена санкция в размер до 5 хил. лв.

Христова посочи, че е забранена продажбата на повредени пиротехнически средства.

„Вие също проявете отговорност още при покупката на пиротехнически изделия. Те могат да се продават само в магазини, на които е издадено полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употреба на български език. Прочетете я и непременно спазвайте указанията“, призова тя.

От полицията във Видин също предупреждават, че употребата на пиратки в нарушение на инструкциите, приложени към тях, може да предизвика различни наранявания. Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, училища, социални домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия в закрити помещения.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *